Recension

Berör mig inte, berör migInger Alfvén slår ett slag för kulturtanten

Inger Alfvén (född 1940) är handledare i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Innan hon blev författare arbetade hon som som kurator och barnavårdsassistent.
Inger Alfvén (född 1940) är handledare i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Innan hon blev författare arbetade hon som som kurator och barnavårdsassistent. Foto: Caroline Andersson

Inger Alfvéns nya roman skildrar fyra personer som av olika anledningar åker till Goa. Paulina Helgeson är full av beundran – men lämnas ändå oberörd.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att rädslan är människans absolut starkaste drivkraft framstår som en fullkomligt ovedersäglig sanning när man läser Inger Alfvén. Rädslan för ensamheten, för tomheten, för sitt eget innersta, för att bli lämnad, för att dö, för att åldras – ingen slipper undan den, och ingen undgår att låta den diktera tankar och handlingar. Och trots att Inger Alfvéns senaste roman ”Berör mig inte, berör mig” kretsar kring fyra personer och deras olika privata livsvåndor, så pekar Alfvéns skildring av vår djupt liggande mänskliga rädsla ut mot ett större samhälleligt sammanhang; ett sammanhang som speglas i nyhetssändningar och på löpsedlar, där rädslan för De andra får fritt spelrum.

I god Alfvénsk ordning riktas också ett avslöjande och inte särskilt barmhärtigt ljus mot människorna och deras tillkortakommanden. Romanens fyra personer presenteras med varsitt avsnitt, där deras liv fram till en viss tidpunkt visas upp. Laurence är en välbärgad pensionerad näringslivsman, van att köpa det han vill ha och med självklart maktanspråk. Bea är en ung skådespelerska, både självfixerad och osäker, även hon med ett maktanspråk men av annan sort, ett som bottnar i hennes skönhet och perfekta yta. Niklas har rönt framgång med ett dataspel, men hör inte hemma någonstans och försöker hålla sin självbesatta och destruktiva sida i schack.

Annons
Annons
Annons