StockholmIngenting står på spel i ”Stockholm”

Ethan Hawke och Noomi Rapace i ”Stockholm”.
Ethan Hawke och Noomi Rapace i ”Stockholm”. Foto: Scanbox

Norrmalmstorgsdramat har blivit Hollywoodfilm med stjärnor som Ethan Hawke, Noomi Rapace och Mark Strong i huvudrollerna. Men filmen har inget att säga om Stockholmssyndromet – eller något annat.

Under strecket
Publicerad
Gisslansituationen på Norrmalmstorgsdramat gav upphov till termen ”Stockholmssyndromet”.

Gisslansituationen på Norrmalmstorgsdramat gav upphov till termen ”Stockholmssyndromet”.

Foto: Jan Thijs/Scanbox
Annons

När Norrmalmstorgsdramat som den här filmen handlar om, utspelade sig under sex dagar, den 23  till den 28 augusti 1973, höll man sig för skratt. Utgången var alldeles för oviss. Det var stor risk att gisslan skulle skadas antingen av gisslantagarna eller av polisen. Nu på 46 års håll kan man även se den absurt komiska sidan av dramat.

Det hela började när den förrymde rånaren Jan-Erik ”Janne” Olsson gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg beväpnad med kpist och dynamit och avlossade en skottsalva i lobbyn. Efter att ha tagit tre kvinnor och en man som gisslan krävde Olsson att rånarkollegan Clark Olofsson, som just då satt i fängelse helt ovetande om dramat, skulle föras till banken, vilket också skedde. Förskansade i bankvalvet krävde de tre miljoner kronor, skottsäkra västar, hjälmar, två pistoler och fri lejd tillsammans med gisslan i en flyktbil, en Ford Mustang som skulle vara likadan som i filmen ”Bullit”. Såväl justitieminister Lennart Geijer som statsminister Olof Palme engagerade sig personligen i fallet. Sedan gick det inte precis som Olsson hade tänkt sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons