Annons

Ingenting kan trumfa nånting

Bäckhammars pappersbruk söder om Kristinehamn i Värmland. Här ses en truck lasta pappersrullar. Bäckhammar tillverkar grovpapper till omslagspapper och övrig industri.
Bäckhammars pappersbruk söder om Kristinehamn i Värmland. Här ses en truck lasta pappersrullar. Bäckhammar tillverkar grovpapper till omslagspapper och övrig industri. Foto: Fredrik Persson/TT
Publicerad

Trots att många gör sitt bästa för att övertyga om att det i princip är kört för jorden, och att vi borde skämmas för att vi tillhör mänskligheten, misströsta ej. Vi har aldrig haft så goda förutsättningar att ta hand om vårt jordklot som nu, med kunskap och teknik som gör det möjligt för oss att hushålla med resurser på smartare sätt än någonsin tidigare.

Alla företeelser har dessutom flera dimensioner. Vi använder mer papper i dag, men skogs- och pappersindustrins processer är oändligt mer miljövänliga nu än tidigare. Fler har råd att ha bil, men allt bättre fordon rullar på vägarna, ur både säkerhets- och miljömässig synvinkel. Vi reser mer, vilket är en följd av den vilja att veta, lära och upptäcka som ständigt lyft mänskligheten. Tack vare alla uppfinningar och innovationer kan den vetgirigheten och nyfiken i dag bejakas än mer. (Ibland låter det nästan som om det hade varit bättre om vi aldrig uppfunnit hjulet.)

Annons
Annons
Annons