Annons
X
Annons
X

”Ingen vinst för partiet”

S vill göra sig av med en jobbig fråga innan julledigheten – tror statsvetaren Marie Demker. Men kollegan Malena Rosén Sundström menar att Socialdemokraternas invit till de borgerliga partierna riskerar att reta upp vänsterflanken.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: TT

Socialdemokraterna har nu lämnat
besked om hur partiet går till val – med andra ord helt på egen hand. Partiledaren Stefan Löfven (S) ger inga löften om framtida ministerposter till vare sig Miljöpartiet eller Vänsterpartiet, och bjuder dessutom in de borgerliga partierna till ett eventuellt regeringssamarbete.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som pekas ut som en omöjlig partner.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, med ett förlutet inom Vänsterpartiet, tror att utspelets timing handlar om att S vill kunna gå på julledighet och känna att de gjort sig av med en jobbig fråga.

Annons
X

– Ungefär som en fotbollsmatch, när man gör ett udda mål inför pausen och kan gå till pausvila med ett visst övertag, säger hon till SvD.

Däremot kommer det inte ge några större effekter – vare sig inom partiet eller bland väljarna.

– Det är inte en sak som påverkar i någon större utsträckning. Väljarna kommer se det som att de har fler alternativ att välja mellan, inte bara en röd och en blå tandkräm, säger Marie Demker.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, tycker dock inte att Stefan Löfven har agerat särskilt eftertänksamt. Anledningen är att de fyra borgerliga partierna redan har ställt in sig på att fortsätta med allianssamarbetet.

  Inbjudan saknade därför från början en rimlig chans att accepteras på högerkanten.

  – Jag förstår inte riktigt meningen med detta, det känns inte strategiskt, säger Rosen Sundström till SvD.

  Tidigare i dag chattade hon med SvD:s läsare
  här om Löfvens utspel.

  Löfvens besked kan dessutom reta upp vänsterflanken inom Socialdemokraterna.

  – Det kommer säkert att väcka debatt inom Socialdemokraterna. Sedan är frågan om man håller debatten inom partiet i medierna. Många väljare kan uppfatta det som lite förvirrande. Jag tror inte man gör någon vinst på det i alla fall, säger Malena Rosén Sundström.

  Förklaringen till varför Stefan Löfven trots allt har fattat beslutet om att bjuda in de borgerliga partierna handlar om två saker, menar hon. Dels känner han sig pressad av alliansen som tar minsta chans till att pika S för att de inte kan presentera ett färdigt regeringsalternativ, dels svider minnena efter den senaste valförlusten 2010.

  Socialdemokraterna gick då samman med MP och V inför valet – och kritiserades för att ha lovat ministerposter till vänstern.

  – Den här gången vill Socialdemokraterna undvika att måla in sig själva i ett hörn. S är väldigt rädd för att bunta ihop sig med Vänsterpartiet, säger Malena Rosén Sundström.

  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att S-utspelet var väntat med tanke på de återkommande gliringarna från alliansledarna. Samtidigt delar han Marie Demkers bild av att beskedet inte kommer slå åt något håll.

  – Regeringsfrågan har inte så stor betydelse för väljarna, utan de är mer intresserade av om partiet börjar dra åt höger eller vänster i sakpolitiken, säger han.

  Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, tror att Löfven siktar på att skapa det som den tidigare partiledaren Mona Sahlin försökte men misslyckades med, nämligen ett mittenblock i svensk politik.

  – Syftet är att kunna vara kvar i centrum och kunna styra och ställa. Dessutom är det ett försök att bryta upp alliansen, som på sikt kan bli ett parti, och det vill man inte, säger han.

  Stefan Löfvens bakgrund inom fackföreningsrörelsen färgar av sig på hur han styr, enligt Stig-Björn Ljunggren. Den tydligaste skillnaden är att Löfven är betydligt mer resultatinraktad än de inom Socialdemokraterna som gjort karriär inom själva partiet.

  – Löfven är inte politiker i grunden, utan kommer från en resultatinriktad verksamhet, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Annons
  Annons
  X

  Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X