Annons
X
Annons
X

Ingen vill ta ansvar för den gröna utopin

Miljöpartiets pressekreterare är arg och protesterar: ”Två centerpartister ljuger i media och försöker slunga skit på Miljöpartiet”. Anledningen är en debattartikel i
Aftonbladet igår, som påminner om att MP ”vill begränsa människors rörlighet genom kraftigt höjda kostnader för flygresor samt förbjuda flyget i hela södra Sverige”.

De är förstås fräcka som påstår att vulkanutbrottet och flygstoppet är en föraning om MP:s drömsamhälle. Men ”Miljöpartiets slutsats har länge varit att flyget söder om Sundsvall, med Gotland som enda undantag, måste läggas ner” – det säger de grönas eget pressmeddelande.

Och nu, när varje svensk känner någon stackare som fastnat på någon flygplats i främmande land och alla ser behovet av bra kommunikationer, så vill MP så klart tona ner flygmotståndet.

Annons
X

Utopiska rörelser vill sällan ta ansvar för sina drömmar när de väl förverkligas. Träffar man en anarkist, och påpekar att det råder anarki i Somalia, så säger anarkisten att han står för en annan anarki än den somaliska. Precis som kommunisten säger att Nordkorea och Kuba inget har med kommunism att göra. Så förväntas man instämma.

Nu säger MP att deras utopiska flygstopp är ett annat och mysigare flygstopp än det rådande. Och att ingen ska sammanblanda de två. Men utopisk civilisationskritik måste väl tåla granskning, om den så är anarkistisk, socialistisk – eller grön?

Den 6 maj kommer amerikanen John Zerzan att föreläsa på ABF Stockholm. Det ska sägas direkt att han inte är miljöpartist. Det här är en riktig taliban. Han är inte bara emot flyg – han är emot all civilisation. Mänskligheten spårade ur när jordbruket uppfanns, varför Zerzan tycker att vi ska återgå till jägar- och samlarstadiet. På så sätt räddas planeten, och samtidigt avskaffas de maktrelationer som plågar löneslavarna. Det kallas grön anarki.

Det är förstås ren galenskap, som bara kan locka en riktigt stjärnögd svärmare. Men det kommer att låta likadant då.

ABF kommer att säga att Zerzans kritik av konsumtionssamhället är viktig, men att man ogillar anarki. Anarkisterna kommer att stödja det primitivistiska, men säga att man ogillar Zerzans vänskap med UNA-bombaren(!).

Så fungerar det utopiska tankesättet. Ansvarsbefriat. Frågan är varför ett politiskt parti skulle få komma undan med det.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X