Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Inger Atterstam: ”Ingen vill betala för sanningen om salt”

Den eviga diskussionen om sambandet mellan salt och ­hälsa fick nytt bränsle i veckan. Mindre salt minskar inte hjärtinfarkt och stroke var budskapet denna gång. Varför kan vi inte få klara besked? Varför denna förvirring?

Hur är det nu med saltet. Ska vi dra ned på konsumtionen för att minska blodtrycket och därmed rädda hjärta och hjärna eller ska vi inte? Det har varit en relevant fråga i snart femtio år när saltets eventuella negativa effekter först upptäcktes. Lika länge har experterna för och emot bråkat, hälsovårdande myndigheter har agerat med små halvhjärtade aktioner då och då, men mest har likgiltigheten dominerat.

Under samma tid har däremot antalet läkemedel mot högt blodtryck fullkomligen exploderat, den ena storsäljaren har avlöst den andra.

Blodtrycksmarknaden blev den första spektakulära framgången för den moderna läkemedelsindustrins strategi: att ta fram och sälja preparat till i princip friska människor som de ska äta till livets slut.

Annons
X

Företagen tävlade om de olika blodtrycksmedlen i stenhård konkurrens: vem skulle komma först och kamma hem de verkliga storvinsterna? Åtskillig möda och miljarder dollar lades samtidigt ned på att utveckla en räcka snarlika preparat för att slåss om de marknadsandelar som blev över (kallas me-too-preparat).

Otaliga gigantiska miljardstudier med tiotusentals deltagare genomfördes mer eller mindre öppet, betalade av industrin för att visa att just det egna företagets läkemedel är bäst. Läkarna strömmade till de stora internationella hjärtkongresserna med resorna betalade, också de av industrin.

I denna stenhårda kommersiella djungel har i realiteten saltet aldrig haft en chans. Ingen enda har ekonomiskt intresse att påvisa att minskat salt sänker blodtrycket. Inte läkemedelsindustrin (tvärtom), inte livsmedelsindustrin (ökade kostnader och besvär), knappast experterna – läkarna indoktrinerade i läkemedelstänkandet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under alla år har en liten grupp eldsjälar ändå tappert kämpat för saltfrågan, numera samlade i lobbyorganisationen WASH (World Action on Salt and Health) med en nybildad underavdelning i Sverige.

  För dem är det självklart och tillräckligt bevisat att saltet ökar blodtryck och saltminskning kan rädda liv, sådär 3000 per år i Sverige enligt dem.

  Det som nu hänt är att en grupp brittiska forskare inom det som kallas Cochranenätverket utvärderat sju studier av saltminskning och påverkan på hjärtinfarkt och stroke.

  Ingen effekt slår de fast. Ett tungt vägande besked menar många eftersom Cochrane har ett grundmurat gott rykte.

  Inga säkra bevis alls, svarar Mattias Aurell, svensk förkämpe för saltteorierna.

  Alla är eniga om att det behövs större studier, med sådär 18000 deltagare, för att få avgörande svar. Men vem ska betala dem? Svaret är enkelt: ingen. Det vet alla också.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X