Annons
X
Annons
X

Ingen vill betala för att restaurera ringmuren

Raset i Visby ringmur i vintras var ingen överraskning, utan följden av dåligt underhåll. Ändå blir det ingen ordentlig skötsel framöver heller. Varken staten eller regionen vill nämligen betala.

(uppdaterad)
Jörgen Renström har arbetat med underhållet av Visby ringmur i tolv år. Han tycker inte att staten tar sitt ansvar för den världsarvsskyddade fornlämningen.
Jörgen Renström har arbetat med underhållet av Visby ringmur i tolv år. Han tycker inte att staten tar sitt ansvar för den världsarvsskyddade fornlämningen. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

KULTURARVSKONFLIKT

Det var en fredagskväll i slutet av februari i år. Snön hade smält, skyfallen ersatt den och våren precis börjat skönjas när ett brak hördes vid Visby ringmur. Människor hastade bort mot området Östergravar, därifrån oljudet kom. De möttes av ett tio gånger sju meter stort hål.

Hur kunde Sveriges främsta medeltida kulturminne börja falla samman? Reaktionerna blev bestörta. ”Här rasar ringmuren ihop till stenhög”, skrev Expressen. ”Krismöte om Visby ringmur”, rapporterade Sveriges Radio. ”Fler delar kan rasa”, menade den här tidningen.

HISTORIEBLOGGEN:
Vanligaste missuppfattningen om ringmuren

Annons
X

Men det var inte alla som förvånades.

– Jag hade förutspått att det skulle rasa förr eller senare, säger Jörgen Renström.

Som byggnadsantikvarie på Gotlands museum har han arbetat med Visby ringmur i tolv år. Ungefär lika länge har han bekymrats över hur små resurser som avsätts för att vårda den.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det häftiga med ringmuren är att den är förhållandevis oförstörd och att den ligger i en så fantastisk miljö där man inte har byggt runt omkring. I Köln, till exempel, revs muren när staden expanderade. Men i Visby kom inte expansionen igång förrän man hade börjat upptäcka de kulturhistoriska värdena, säger han.

  Jag hade förutspått att det skulle rasa förr eller senare.
  Jörgen Renström, byggnadsantikvarie på Gotlands museum

  Visby ringmur är norra Europas bäst bevarade stadsmur, men har också beskrivits som ett enormt fuskbygge. Den uppfördes på 1200-talet som ett försvar mot fiender utifrån. Visbyborna hade bråttom och ringmuren blev därför en ganska känslig konstruktion.

  Det är Region Gotland som äger muren, Riksantikvarieämbetet som bekostar underhållet och Gotlands museum som utför det. När Visby 1995 fördes in på Unescos världsarvslista undertecknades en konvention där staten tog på sig ansvaret för kulturminnena. Ändå har Gotlands museum inte fått i närheten av de summor man ansett sig behöva.

  2002 upprättade museet en vårdplan där man bedömde att underhållet av muren skulle kosta 774000 kronor årligen. Riksantikvarieämbetet har bara satsat en bråkdel av det – i snitt 50000 kronor om året, uppskattar Jörgen Renström.

  Nu växer irritationen. En byggmästare har anmält Region Gotland för grov vanvård. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Christer Engelhardt, som tidigare skrivit en motion om att underhållet måste prioriteras, har lovat att ta upp frågan igen. Och Marita Jonsson, den före detta länsantikvarien som drev fram världsarvsutnämningen, har kritiserat att restaureringen av hålet ska starta först våren 2013.

  Lars Brandt är chef för Riksantikvarieämbetets fastighetsförvaltning. Han säger att det är omöjligt att påbörja arbetet tidigare, eftersom myndigheten först måste upphandla arbetet. Däremot håller han med om att det skulle behöva satsas betydligt mer på underhåll.

  – Hela kulturarvssektorn är väldigt lågfinansierad. Det gäller inte bara ringmuren, utan en massa ruiner som man borde lägga mycket mer pengar på. I dag har jag ett anslag på fem och en halv miljon kronor, vilket ska finansiera löner och åtgärder för fastigheter i hela Sverige. Det är löjligt lite. Vi har inte pengar till att gå och lappa och laga. Och det kommer att bli ett stort problem på sikt.

  Riksantikvarieämbetet har lovat att bekosta restaureringen av det rasade partiet. Men enligt Lars Brandt lär det inte medföra någon ambitionshöjning för det fortsatta underhållet, snarare tvärtom. Hoppet sätts i stället till Visbybornas goda vilja. Under våren har museet och Gotlands Allehanda dragit igång kampanjen ”Rädda ringmuren”.

  Ute vid Östergravar klättrar korpar och kråkor runt i hålet. På ett ställe ser man rakt igenom muren. Jörgen Renström lutar sig mot det omgärdande staketet och säger att han inte har engagerat sig i insamlingskampanjen.

  – Jag tycker och hoppas fortfarande att staten ska ta det ekonomiska ansvaret. Min tanke har varit att när ett ras väl sker, då kanske pengarna kommer fram.

  Just nu ser den förhoppningen knappast ut att besannas.

  LÄS ÄVEN:
  Fler delar av ringmuren kan rasa

  HISTORIEBLOGGEN:
  Vanligaste missuppfattningen om ringmuren

  Annons
  Annons
  X

  Jörgen Renström har arbetat med underhållet av Visby ringmur i tolv år. Han tycker inte att staten tar sitt ansvar för den världsarvsskyddade fornlämningen.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X