Annons
X
Annons
X

Ingen vet om ny lag hjälper

Regeringens egen utredare tror att effekten av den nya lagen om andrahandsuthyrning blir måttlig. Om förändringen ändå skulle bli framgångsrik kan det på sikt leda till lägre priser på bostadsrätter, enligt Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.

Foto: SCANPIX

SvD:s granskning
Hyreskollen visar att dagens verkliga snittpriser på Stockholms andrahandsmarknad ofta ligger på en otillåten nivå. Statistiken från tusentals annonser på Blocket visar att det i snitt kostar 6 200 kronor att hyra en etta eller ett rum i centrala Stockholm.

Från och med fredag får bostadsrättsägare som hyr ut sin lägenhet ta mer betalt. Ödesfrågorna är om lagen kommer att ge fler boenden – och vad de kommer att kosta.

Per Anders Bergendahl, som ledde Hyresbostadsutredningen där förslagen om andrahandsuthyrningen lanserades, vågar inte sia om hur många nya bostäder som kan komma ut på marknaden.

Annons
X

– Jag undvek att försöka kvantifiera i utredningen. Men man ska försöka göra vad man kan för att få fler bostäder. Det var synd att inte alla förslag gick igenom. Ska det hända något på kortare sikt hade det varit nödvändigt.

Han tror inte att priserna nödvändigtvis kommer att stiga.

– Att det lockar fler till att hyra ut om man får ta betalt, så är det ju. Jag är inte säker på att det blir högre priser, det är så hemska priser i dag. De kan till och med gå ned på sikt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, har forskat om hyresmarknaden i många år.

  – Det är klart att det blir några fler, men jag tror inte att det händer så mycket. Snarare kan det hända något på fyra-fem år.

  Han var tidigare engagerad i att införa ägarlägenheter i Sverige.

  – Det väntade vi på i tjugo år, men det visade sig ta lång tid att sätta sig. Förhoppningen är att man ska få ett så stort utbud att priserna ska kunna gå ned, kanske även för bostadsrätter om trycket på dem minskar. Men det kommer naturligtvis även lycksökare som vill hitta stora pengar.

  När regeringen lade fram förslaget pekade man på att lagändringen skulle kunna frigöra runt 20 000 bostäder, en siffra som man räknat ned sedan riksdagen röstade ned den del som skulle ta bort bostadsrättsföreningarnas veto mot andrahandsuthyrning.

  Hyresgästföreningen har tidigare uttalat sig negativt mot förändringen i SvD som de tror kan leda till dubbelt så höga andrahandshyror. Även den politiska oppositionen är kritisk till effekterna.

  Miljöpartiets bostadspolitiske talesperson, Jan Lindholm, är i första hand negativ till att möjligheten att vända sig till Hyresnämnden begränsas.

  – Andrahandshyresgäster har en så pass svag ställning att om de går till Hyresnämnden för att få en mer rimlig hyra fastställd så kommer de snabbt åka ut. Informellt kommer djungeltrumman förmedla att man inte ska bråka om hyresnivån om man vill bo kvar.

  Utanför storstadsregionerna tror Jan Lindholm däremot att bostadsrättsägare kan tvingas sänka andrahandshyrorna.

  – På mindre orter kan det finnas bostäder som knappt har något marknadsvärde, men som ägaren skulle kunna få bra betalt för att hyra ut eftersom hyresrätter ändå är eftertraktade. Den pusselbiten saknas.

  Tusentals läsare har sedan i torsdags fyllt i sina hyror i Hyreskollen på SvD.se. En del är oroliga över höjda hyror, andra bostadsrättsägare för fram att de med lagändringen nu kan ta betalt för de kostnader som de faktiskt har och inte gå back.

  Hjälp oss att kartlägga hyresmarknaden

  HYRESKOLLEN | Vad betalar din granne i hyra? Är din ovanligt hög?
  Kolla – och rapportera in din hyra – här.

  GUIDE |
  Så här använder du Hyreskollen.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Är det du betalar rimligt? svd.se Har du haft nytta av Hyreskollen? mailto:hannes.delling@svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X