Ingen vet hur man hjälper Afghanistan

PODD | Miljoner internflyktingar, akut undernärda barn och sjukvårdsanställda utan löner. Situationen i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande är katastrofal. Och det är inte självklart hur omvärlden ska kunna hjälpa de som är kvar i landet.

SvD
Publicerad
Annons

I en blixtoffensiv under sommaren tog talibanerna makten i Afghanistan, region efter region föll. USA:s styrkor som varit på plats i landet i decennier drog tillbaka sina sista trupper den 30 augusti. Före dess genomfördes den största internationella evakueringen nånsin – kantad av våld och oro. Mer än 122 000 människor lyftes ut på två veckor.

Sedan dess har vardagen slagits i spillror för befolkningen som är kvar. Det humanitära läget är förödande. Miljoner människor har blivit flyktingar i sitt eget land i försök att fly den repressiva regimen som till exempel förbjuder kvinnorna att jobba.

På en kvart berättarSvD:s Mellanösternanalytiker Jesper Sundén hur Afghanistans ekonomi har kunnat kollapsa på bara några månader, och varför det akuta humanitära läget har ställt västvärlden inför ett dilemma.

Efter reklamen visas:
Därför vet inte omvärlden hur de ska hjälpa Afghanistan

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons