Ingen vågar ta ordet nyanställning i sin mun

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | EU:s arbetslöshet
I Europa haglar det rekordvinster i näringslivet. I går var det bland annat verkstadsföretaget Gildemeister som prognostiserade en fördubbling av resultatet under 2005 samt däcktillverkaren Continental som för första gången någonsin redovisar ett rörelseresultat på över en miljard euro, 9 miljarder kronor.
Ordet nyanställningar är det trots detta ingen som tar i sin mun. Koncernchef Manfred Wennemer bekräftade visserligen att Continental överväger att bygga nya fabriker för att klara efterfrågan. Men det lär knappast bli i Tyskland eller Frankrike utan snarare i Litauen, enligt finanschef Alan Hippe.

Jean-Marie Folz, chef för franska biljätten PSA Citroën Peugot, sa det häromdagen rakt ut: ”Vi kommer nog aldrig mer att upprätta en ny fabrik i Västeuropa”.
Utflyttningen till öst är trots allt bara en del av förklaringen till arbetslösheten i västra Europa. Framför allt i EU:s största ekonomi Tyskland, där arbetslöshetstalet i går ökade till ett nytt efterkrigsrekord på
knappt 5,2 miljoner, är det en brutal kostnadsjakt på hemmaplan som leder till uppsägningar på bred front.
Deutsche Telekom, Europas största telebolag, har beslutat att göra sig av med 5 procent av de anställda årligen. Och Deutsche Bank, som häromveckan redovisade ett resultat på 2,5 miljarder euro, vill dra ner med 2 000 jobb i Tyskland och 6 400 globalt.
Konkurrenskraften i tyskt näringsliv ökar dramatiskt. Men samtidigt växer risken för ett politiskt bakslag, inte bara i Tyskland utan även i Frankrike, Italien och de andra stora EU-länderna. Där har omstruktureringen inte varit fullt så hårdhänt som i Tyskland. Men även där rasar en het debatt om giriga aktieägare och företag som inte investerar. ”Vill företagen fortsätta att höga vinster bör de dela med sig”, varnade häromdagen Frankrikes premiärminister Jean-Pierre Raffarin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons