Annons
X
Annons
X

Ingen utredning mot terrorgripna

Enligt svenska åklagare gick det inte att i Sverige lagföra de två svenskar som i USA åtalats misstänkta för terrorbrott begångna i Somalia.

Av TT
(uppdaterad)

Långt gångna förberedelser gjordes för att få hem dem från Djibouti men i stället flögs de till USA.

– Sverige vidtog förberedelser. Men sedan bestämde sig amerikanerna för att begära de här personerna utlämnade, säger Anders Jörle, utrikesdepartementets (UD) presschef.

UD står fast vid att Sverige inte medverkade i utlämningen till USA i november, men har inte heller något emot att den skedde.

Annons
X

– Det är helt i sin ordning folkrättsligt.

Två män från Stockholmsområdet, en 27-åring och 29-åring, är åtalade vid en domstol i USA. De offentliga dokumenten innehåller få ledtrådar kring vilka brott de ska ha begått och när. Åtalet gäller medlemskap i den militanta somaliska rörelsen al-Shabaab samt vapenbrott. Maxstraff är livstids fängelse.

Svenskarna, med somalisk bakgrund, greps i somras i Djibouti, som hyser USA:s regionala bas i kampen mot terrorismen. Enligt SR:s Ekot vände sig Säpo i augusti till åklagarkammaren för säkerhetsmål. Där gjorde åklagare bedömningen att det i Sverige inte gick att lagföra de båda för terrorbrott.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Där har åklagare gjort det ställningstagandet att det inte finns anledning att inleda en brottsutredning och förundersökning i Sverige, och därmed är det heller inte längre ett ärende för oss, säger Johan Sjöö, biträdande chef för Säpo, till TT.

  Svenskarna anslöt sig till al-Shabaab 2008. Brodern till en av männen har sagt till TT att de ångrade sig tidigt och var på flykt när de greps.

  Vänsterpartiet har lämnat in en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott om hur regeringen och UD hanterat ärendet, enligt SVT:s Rapport.

  – Vi menar att det måste klargöras hur UD har agerat, säger Ulla Andersson, vice ordförande för Vänsterpartiet, till TT.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X