Sverige: ”Vi återkommer i början av maj”

Karin Tegmark Wisell menar att det inte är aktuellt att prata om ett öppnande av samhället så länge smittspridningen är hög.
Karin Tegmark Wisell menar att det inte är aktuellt att prata om ett öppnande av samhället så länge smittspridningen är hög. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera länder har påbörjat nedtrappning av corona­restriktioner men i Sverige finns ingen tydlig plan för hur samhället ska öppnas. ”Vi kommer att återkomma i början av maj vad gäller våra rekommendationer”, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
Publicerad
Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i ett mejlsvar att en nedtrappning av restriktioner kommer att ske successivt.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i ett mejlsvar att en nedtrappning av restriktioner kommer att ske successivt.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Diskussionerna om ett återöppnande av det svenska samhället har hittills varit relativt ljumma medan exempelvis Danmark infört coronapass för besök hos bland annat frisörer och på barer. Det senaste handfasta beskedet för Sverige kom den 1 april när regeringen, med anledning av den ökande smittspridningen och på inrådan av Folkhälsomyndigheten, beslöt att skjuta upp planerade lättnader i rekommendationer för bland annat restauranger och varuhus till den 3 maj.

– Vi vill ju relatera en öppning i första hand till förekomsten av smittspridning och där har vi sagt att vi kommer att återkomma i början av maj vad gäller våra rekommendationer kring fortsatta förhållningsregler om allmänna sammankomster med mera, säger Karin Tegmark Wisell till SvD.

Annons
Annons
Annons