X
Annons
X

Stockholms cancervård stäms inte

Radiumhemmets forskningsfonder drar tillbaka hotet att stämma landstinget för avtalsbrott när den icke-kirurgiska cancersjukvården i Stockholm styckade upp. Men fonderna ska hålla hårdare i forskningspengarna så att de i första hand går till Radiumhemmet i Solna – och inte till de nya klinikerna på Södersjukhuset och privata S:t Görans sjukhus.

**– Vi är naturligtvis oerhört **besvikna och tycker att det är ynkligt av landstinget att inte följa den internationella utvecklingen mot sammanhållna cancercentrum (Comprehensive Cancer Centers). I stället slår man sönder både vården och forskningen inom cancerområdet, säger professor Ulrik Ringborg, tidigare chef för Radiumhemmet, ledamot i Cancer Centrum Karolinska och generalsekreterare för European Academy of Cancer Sciences.

In i det sista försökte såväl nationella som internationella experter varna för konsekvenserna av en framtida splittring av den icke-kirurgiska cancersjukvården i tre delar. Bland kritikerna fanns exempelvis den svenske Nobelpristagen Tomas Lindahl. Dessutom konstaterade Konung Gustaf V:s Jubileumsfond och Cancerföreningen i Stockholm att förslaget strider med landstingets åtagande gentemot fonderna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X