Annons
X
Annons
X

Ingen Soran Ismail i Sveriges Radio

Soran Ismail berättade i en podcast att han inte ska medverka i Sveriges radio fram till valet på grund av sina politiska åsikter. SR förnekar att han är avstängd. Ett uttalande om att Soran Ismail vill döda sverigdemokrater togs tillbaka av SR efter hård kritik i sociala medier – men kanalchefen Lotta Mossberg menar att hon blev felciterad.

Soran Ismail
Soran Ismail Foto: TT

Det var i
podcasten ”Tsknas” som Soran Ismail, 26, själv berättade om nyheten. Enligt komikern blev han satt ”i karantän” av Sveriges Radio. Till Aftonbladet sa kanalchefen Lotta Mossberg att de inte kan ha programledare som tar tydlig ställning mot ett parti under en valrörelse. Men till SvD säger kanalchefen Lotta Mossberg att det inte rör sig om en avstängning.

– Vi har speciella riktlinjer inför valet, du kan inte vara programledare och säga vad du tycker politiskt. Då väckte vi frågan med Soran om vad han ville göra och då valde han att inte vara med i Morgonpasset fram till valet, säger Lotta Mossberg till SvD.

I podcasten säger också Soran Ismail att han har kommit överens med SR om att kliva av Morgonpasset fram till valet – men han menar att han inte hade så mycket val.

Annons
X

– De sa ju att du kan ju bara hålla käften om du vill men jag sa att nej det kan jag faktiskt inte, så då får vi göra så här nu. Så då är jag i karantän helt enkelt, säger Soran Ismail i programmet.

Enligt honom kunde han varken genomföra sin turné eller fortsätta sina luncher med sverigedemokrater – eftersom de har utgångspunkten att han tycker annorlunda än dem. Han säger också att han förstår att personer som jobbar med nyhetsprogram inte kan ta ställning, men ställer sig mer frågande till de hårda kraven på neutralitet från honom.

I en intervju med Aftonbladet sa Lotta Mossberg att Soran ska ha sagt att han vill döda sverigdemokrater. Det uttalandet fick hård kritik i sociala medier och i ett pressmeddelande från Sveriges Radio bad hon om ursäkt för uttlandet, som hon kallade felaktigt och olyckligt. Men egentligen tror hon inte att hon har sagt så.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har inget minne av att jag har sagt sådär. Möjligen har jag sagt att jag har uppfattat honom som kritisk till SD. Att orden föll sådär har jag svårt att tro men om jag har gjort det så ber jag om ursäkt, säger Lotta Mossberg.

  Men varför bad du om ursäkt om du inte har sagt så?

  – Jag vill inte gå in i någon polemik om att vara felciterad utan det viktiga är att förklara hur Sveriges Radio jobbar.

  Soran Ismail kommer fortsätta att medverka i P3-programmet ”Morgonpasset” fram till i mars.

  På Twitter är reaktionerna starka över att Soran Ismails ställningstagande mot Sverigedemokraterna anses oförenligt med opartiskheten. Många anser att SR med detta visar att det är mer kontroversiellt att ta ställning mot rasism, och att det är ett led i en normalisering av Sverigedemokraterna.

  ”Blir så oerhört ledsen och beklämd när jag hör om Soran Ismail och ängsligheten på SR” skriver journalisten och författaren Lena Sundström. Hon fortsätter sedan med att ifrågasätta att man inte ska få kritisera partier: ”Det finns ett nazistiskt parti inröstat i Grästorp. Får man vara kritisk till nazism valåret 2014? Eller är det att påverka väljarna?”

  SvD har sökt Soran Ismail.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Soran Ismail

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X