Ingen skillnad på priserna än

Sveriges nya apotekskedjor håller fast vid samma prissättning som innan avregleringen av receptfria produkter genomfördes. Senare i år spår branschen större prispress för att istället sälja större volymer. Men i Norge har kedjorna – nio år efter landets apoteksavreglering – snarlika priser.

Under strecket
Publicerad
Annons

En rundvandring på stan till fyra av de numera största apotekskedjorna visar att ingen av dem vågar sticka ut. Skyltning och produkter känns igen, enda skillnaden som man som kund kan upptäcka är att Kronans Droghandel har prisetiketter på hyllorna som är gula och vita. På Medstop, Apotek hjärtat och Apoteket är det grönt och vitt som gäller. Och som sagt – prisbilden är densamma. SvD Näringsliv gjorde en priskoll på 15 receptfria produkter och det visade sig att endast tre av dessa hade ett annat pris hos en av aktörerna. Det verkar som att de nya apoteksaktörerna inte har hunnit hitta sina rätta kostymer ännu. Frågan är nu när de gör det – och hur de då kommer att se ut?

Det har snart gått tre månader sedan apotekskedjan Medstop som första aktör efter avregleringen av apoteksmarknaden slog upp sina portar. I utförsäljningen av två tredjedelar av de befintliga statliga apoteken stod bolaget som vinnare tillsammans med Apotek hjärtat, Vårdbolaget och Kronans droghandel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons