Ingen skam att se kroppens skönhet

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Simpsons TV3 18.30. Sista två avsnitten.
0 För övrigt
leddes sportpanelen och hela morgon-tv kompetent, avspänt och med humor av Alexander Norén.
TV-krönika
Ett nytt program började i måndags om istiden och hällristningarna. Med virtuella metoder visades hur det såg ut i Sverige på istiden. Göran Burenhult, arkeolog och stenålderskostförespråkare, är alltid rolig att lyssna på för han är så kategorisk i sin civilisationskritik när han dömer ut modern livsstil. Det värsta är väl att han har rätt. Nu handlade ju Stenristarna mer om hällristningar än livsstilsförändringar men Burenhult hann med att säga att vi sitter ihjäl oss och äter ihjäl oss med en kost vi inte är anpassade för.
Andra halvan av programmet får jag titta på vid reprisen för halvvägs började i tvåan friidrottskväll, inspirerat av fotbollskväll och ett välkommet inslag i tablån.

SVT:s Jonas Karlsson ledde med förre förbundskaptenen Ulf Karlsson som expert. Friidrott som fysik, krafter i rörelse och riktning, är Ulf
Karlssons specialitet och vi fick genom en röd prick på Stefan Holm följa hans tyngdpunkt under hoppet. Men jag hade behövt mer förklaringar till hur hans tyngdpunkt hamnar under ribban när höfterna är över. Hur då under ribban? Jag begrep det inte bättre av att bara se pricken plötsligt lösgöra sig från hans kropp. Varför gjorde den det?
Vidare var det en intervju med olympiske mästaren på 110 meter häck som inte längre kan gå ut på stan i Shanghai för alla fans som dyrkar honom. Det är verkligen bra när tv reser ut i världen och visar glimtar av personen bakom prestationen. Det förhöjer upplevelsen av att sen se dem tävla och motverkar nationell enögdhet.
Friidrotten har mer än andra idrotter utnyttjat att idrott är kropp och att välbyggda kroppar är vackra att se på. Kläderna tillsammans med den förbättrade slow motion-tekniken har gjort att publiken ingående kan studera hur en mänsklig kropp kan se ut.
Paolo Roberto i morgon-tv:s sportpanel talade om detta med anledning av Lennart Johanssons utspel
om damfotbollen. Att se muskler spela i fullständig harmoni är vackert, varför spelas fotboll i dessa påsar! frågade han sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons