Annons
X
Annons
X

”Ingen ska tvivla på att vi kräver respekt”

Ryssland skrämmer svenska medborgare, säger utrikesminister Margot Wallström. Under Wallström ska Sverige bedriva en feministisk utrikespolitik, i ett skärpt världsläge. Utrikesministern lovar också att rädda de svenska Medelhavsinstituten.

GÖRAN ERIKSSON MÖTER MARGOT WALLSTRÖM

**– Här är svenskar, **för första gången, på allvar rädda. Rädda för Ryssland, för vad de ska ta sig till, och tycker att de är oförutsägbara och oberäkneliga och gör saker som är folkrättsvidriga.

Det börjar skymma när utrikesminister Margot Wallström tar emot under kristallkronorna i Arvfurstens palats. Skuggan från den ryska björnen är högst påtaglig.

Wallström talar förstås inte om någon ubåt – först dagen efter intervjun ska statsministern och försvarsministern stå bredvid ÖB i Rosenbad och säga att det nu är bevisat att det skett en ”grov och oacceptabel kränkning” av svenska vatten.

Annons
X

Och att Margot Wallström ska ingå i det nya och USA-inspirerade säkerhetspolitiska råd som Löfven berättar om på presskonferensen.

– Rådet ska ha ett brett anslag, det kan handla om direkta militära frågor men också exempelvis globala pandemier eller miljöhot som får en säkerhetspolitisk dimension, berättar Wallström efter statsministerns besked.

– Vi är ett fredligt land. Men ingen ska tvivla på att vi kräver respekt. Vi är beredda att agera för att värna vår alliansfrihet och våra gränser.

Ubåtens nationalitet är heller inte avgörande, för Margot Wallström låg Ryssland redan mycket högt på bevakningslistan. Det beror förstås på utvecklingen i östra Ukraina, men Wallström kritiserar också den ryska hållningen gentemot länderna runt Östersjön.

– Om vi är rädda – så är det ju ingenting i jämförelse med hur balterna känner sig. Det har skett en rad provokationer mot de baltiska länderna, som stör oss väldigt mycket.

Vladimir Putins rådgivare Sergej Markov sa i en intervju i SVT i veckan att ”Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att vara rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna.”

I en uppmärksammad SvD-intervju i somras talade samme Markov om ”russofobin” i västvärlden.

– Det är klart att man inte ska ha någon fobi. Men vi måste ju döma länder och människor efter vad de gör, säger Wallström.

– Dessutom signalerar vi att vi vill ha en bra granne, en fredlig granne. Och att vi är intresserade av en dialog, vi måste tala också med dem vi inte håller med. Då förutsätter vi att den vi talar med är förutsägbar och spelar efter samma regler.

**Men dialogen fungerar **inte alltid. Tre dagar efter riksdagsvalet kränkte ryskt flyg - enligt svenska uppgifter - svenskt luftrum strax söder om Öland. När UD protesterade mot detta förnekade Ryssland att kränkningen har ägt rum.

– Vi ska följa det finska exemplet, och vara öppna med att offentliggöra kränkningar.

Vad uppnår ni med det?

– Vi visar att vi håller koll på det här, att vi kommer att försvara svenskt territorium och att vi inte accepterar det här. Det är en skarp protest som vi framför.

Margot Wallström gör alltså comeback i svensk politik, efter de internationella toppjobben som EU-kommissionär och uppdraget från FN:s generalsekreterare, som handlade om konfliktrelaterat sexuellt våld.

Varför ville hon bli utrikesminister?

– Jag tyckte att det blev ett nytt läge i mitt liv. Vi hade en ny partiordförande. Och jag märkte att jag saknade att vara i ett sammanhang, med politiska uppgifter som var tydliga.

Wallström har haft en rad ministerposter förut och är nöjd med vad hon har uträttat på de flesta, men beskriver i en biografi åren som kulturminister (1994-96) som ”ett totalt misslyckande” och en krasch med en kulturvärld full av ”missunnsamhet och småaktighet”.

Vad tänker du när du nu ser kritiken som riktas mot din kollega, kulturministern Alice Bah Kuhnke?

– Ja, något av det känner jag igen. Det påminner ju om den där tiden. Men tonen i medier och sociala medier är mycket hårdare och elakare i dag.

Här får du en fråga som passar både en kultur- och utrikesminister: Är det rätt att dra in stödet till de svenska Medelhavsinstituten?

– Nej, det är helt fel.

Varför?

– Därför att de för en liten penning gör en otroligt viktig gärning. De här instituten håller på med det som inte går att mäta alltid, men som är en otroligt viktig kulturgärning.

Hur kunde det gå så fel i budgeten då?

– Vad hade vi på oss, två veckor? Kort om tid. Nya människor som ska in. Då kan sånt här hända.

Får de vara kvar nu, kan du lova det?

– Ja, det hoppas jag att vi kan garantera. Det är på väg i den riktningen i alla fall.

Instituten i Rom, Aten och Istanbul - och andra liknande institutioner spelar också en roll i den nya utrikespolitiska doktrin som Margot Wallström lanserar.

Sverige ska – som enda land i världen – bedriva en feministisk utrikespolitik. Den baseras bland annat på begreppet ”smart makt”, som har lanserats av den amerikanske statsvetaren Joseph S Nye. Så här formulerade Margot Wallström det hela i en riksdagsdebatt i veckan:

”Det innebär att utrikespolitikens verktyg kan vara såväl hårda som mjuka i varierande grad – den aktuella situationen avgör. Den halva av befolkningen som historiskt har glömts – kvinnor – ska inkluderas.”

**Hård makt är militära medel **och ekonomiska sanktioner, medan Medelhavsinstituten är typiska exempel på hur man utövar mjuk makt - som handlar om att övertyga andra att omfatta samma värderingar som man själv.

När Margot Wallström ska beskriva läget i världen hösten 2014 gör hon det i mörka färger: det präglas i ovanligt hög grad av konflikter, våld och desperation. Det handlar om IS terror i Syrien och Irak, konflikten mellan Israel och Palestina, ebolans utbredning och Ukraina.

Under sina första veckor som utrikesminister har Wallström läxat upp USA, retat Israel genom att erkänna Palestina, och sett spänningen mot Ryssland växa. Och högprioriterat Sveriges roll i FN.

Har vi gjort en tidsresa tillbaka till 1980-talet?

– Nej, man kan aldrig gå tillbaka i tiden, bara närma sig något evigt nytt. Och inte vara rädd utan agera utifrån sina egna värderingar, idéer och ideal.
 

Läs fler intervjuer med nya ministrarna:

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X