Annons

"Alla ska ha råd att äta hos oss"

Erik Löth och Mattias Malmkvist är männen bakom Derelict. Den lite undanskymda krog som får toppbetyg av SvD:s Krogguiden. Såhär förklarar kocken Erik Löth deras filosofi.

Under strecket
Publicerad
Erik Löth, Derelicts kock, älskar eld och rök. Helst använder han enris.
Erik Löth, Derelicts kock, älskar eld och rök. Helst använder han enris. Foto: Tomas Oneborg

Hur känns det att få högsta betyg?

– Det är ju fantastiskt kul att folk gillar det vi gör.

Få har hört talas om er, varför är ni så hemliga?

Annons

– Vi är ju en ganska ny restaurang och ville ha det lugnt i starten – från början var det bara vänner här. Vi vill inte ha hit folk som inte vet vad vi gör utan att folk hör talas om oss ryktesvägen är bäst. Här kan jag göra vad jag vill och behöver inte ta hänsyn till vad andra vill..

Vilken är din matfilosofi?

– Det handlar om att förädla råvaran och inte konstla till och göra det svårt bara för att – bäst är råvara, salt och smör. Jag älskar eld och rök och att laga mat över öppen eld. Jag har prövat mig fram på landet under många år och enris är bäst. Sedan älskar jag juicer, de kan man smaksätta hur som helst så att det passar perfekt till maten – det är lättare än vin.

Erik Löth har jobbat på restaurang i 14 år. Han började som kockelev på Vassa eggen som 18-åring innan han blev fast anställd på Lux. Sedan bar det av några år till Spanien där han jobbade under Gordon Ramsays sous-chef. Sin vapendragare Mattias Malmkvist träffade han på 19 Glas.

– En kväll var jag och Mattias ensamma på restaurangen. Jag lagade maten och han gjorde allt annat. Då förstod jag att han var rätt person att starta en restaurang med.

Trion bakom Derelict: Mattias Malmkvist, Babak Ahmadi-Nordblom och Erik Löth.
Trion bakom Derelict: Mattias Malmkvist, Babak Ahmadi-Nordblom och Erik Löth. Foto: Tomas Oneborg

Planerna på att starta ett ställe ihop började förra hösten och i mars stod Derelict klar. Erik Löth har själv stått för inredning och design med god hjälp av sin flickvän.

– Jag ville skapa en lokal med industrikänsla, och det växte fram vartefter. När man går förbi restaurangen kan man bara se två huvuden genom fönstret, det gillar jag.

Nu när ni får toppbetyg lär ni inte kunna vara så hemliga längre. Vad gör ni om det blir rusning till platserna?

– Vi kommer inte sätta om stolarna än – det här är ingen restaurang där man ska sitta på tid. Alla gäster ska få tid för sin upplevelse. Alla ska också ha råd att äta hos oss, de ska vara nöjda. Vi vill göra vår grej.

Annons
Annons

Erik Löth, Derelicts kock, älskar eld och rök. Helst använder han enris.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Trion bakom Derelict: Mattias Malmkvist, Babak Ahmadi-Nordblom och Erik Löth.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons