Annons
X
Annons
X

Ingen oro för ny fildelartjänst

Ny teknik och nya tjänster gör att det går att fildela upphovsrättsskyddat material helt anonymt – något som kan göra att lagar som ska göra det lättare att jaga nätpirater snart kan vara överspelade. Men upphovsrättsinnehavarna är inte oroliga.

Foto: JOAKIM STÅHL

Läs mer om Ipred:

Läs även

Det är en ny fildelningstjänst med namnet OneSwarm som nu får stor uppmärksamhet. Tjänsten – utvecklad vid universitetet i Washington i USA – gör det möjligt för användarna att fildela material anonymt. Någon ip-adress syns inte.

Det gör att kritiker av den så kallade Ipred-lagen nu anser att lagstiftningen riskerar att snabbt bli inaktuell.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt lagen, som införs den 1 april i år, ska upphovsrättsinnehavare kunna vända sig till domstol för att få ut uppgifter som vem som står bakom en ip-adress som fildelat skyddat material för att sedan kräva skadestånd.

  Annons
  X

  Men, undrar Karl Sigfrid (M), vad händer om lagstiftningen inte hänger med i teknikutvecklingen? Kommer det då krävas nya och ännu mer integritetskränkande lagar?

  – Det är inte bara Ipred, utan de allra flesta åtgärder som nu vidtas och planeras från olika håll som faktiskt faller med det här, säger Karl Sigfrid.

  Också förespråkarna för Ipred medger att delar av lagstiftningen kan bli inaktuell när tekniken snabbt utvecklas.

  – Det här är inte en lag som kommer att ligga orörd i 50 år. Det är mycket möjligt att Ipred med tiden visar sig vara omodern och onödig, men just nu är den inte det. Inte heller för en överblickbar framtid kommer Ipred att vara onödig, säger riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M) till SvD.se.

  Men, betonar Rothenberg, det faktum att tekniken ständigt utvecklas gör inte att lagstiftarna ska vara passiva.

  – Visst, att anpassa lagstiftning efter befintlig teknik gör att den väldigt snabbt riskerar att bli omodern. Men att avstå från att fatta viktiga och nödvändiga beslut bara för att tekniken går framåt är heller inte rätt, säger Hans Rothenberg.

  Och inom upphovsrättsindustrin är man inte särskilt oroliga över den nya tekniken.

  – Fildelarna hävdar alltid att ny teknik ska göra rättskipningen omöjlig. Det började med att man hävdade att det skulle vara omöjligt att komma åt folk som sålde piratkopior på internet, sedan sade man att dc-hubbar skulle försvåra vårt arbete, sedan hette det att bittorrenttekniken skulle vara omöjlig att angripa, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, till SvD.se.

  Han pekar på det stora tillslaget i Brandbergen söder om Stockholm i februari. Där handlade det om en sluten verksamhet som försökte dölja sig bakom olika skydd.

  – Piraterna och deras språkrör har en övertro på tekniska skyddsmedel. Men vi har flera exempel på att vi kan komma åt dem i alla fall. Om inte annat så visar tillslaget i Brandbergen det. Vi ser inga problem alls med det här nya systemet, säger Henrik Pontén.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JOAKIM STÅHL Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X