Annons
X
Annons
X

Ingen Nobelfest för Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte inbjuden till Nobelfesten.

Sverigedemokraternas anda strider mot Alfred Nobels vilja och prisens anda, säger Michael Sohlman, vd Nobelstiftelsen.

– Jag har läst Alfred Nobels testamente och det står inget om hur många invandrare man ska vilja ta emot för att få gå på Nobelfesten, säger Jimmie Åkesson.

Sju partiledare av åtta får gå på årets Nobelfest – men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte bjuden skriver Aftonbladet.

Michael Sohlman, vd Nobelstiftelsen, tycker inte att det är något att orda om.

– Det är ett öde som drabbar väldigt stor del av mänskligheten.

Annons
X

Nobelstiftelsen har två skäl till att Jimmie Åkesson inte är bjuden.

– Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och vi bjuder bara dem vi vill se på detta arrangemang, säger Michael Sohlman.

Det andra har att göra med Nobelfestens anda.

– Vi förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En helt avgörande central punkt i testamentet, som gjorde att priset blev världsberömt, är hans uttryckliga vilja att ”intet avseende fästes vid någon slags nationalitets-tillhörighet, sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är skandinav eller ej”, citerar Michael Sohlman.

– Den andan strider mot den anda som hela Sverigedemokraterna är uppbygd av, det räcker att man går på deras hemsida och principprogram och läser.

Jimmie Åkesson säger att ”världen går inte under för att jag inte får gå på Nobelfesten, man har viktigare saker att göra som politiker”, men erkänner att han väntat sig att bli bjuden.

– Tidigare har ju alltid alla partiledare bjudits in. Jag är lite förvånad över att man tar ett så tydligt ställningstagande, riktat mot mig och mitt parti.

Vad säger du om Nobelstiftelsens motivering?

– Jag har läst Alfred Nobels testamente och det står inget om hur många invandrare man ska vilja ta emot för att få gå på Nobelfesten, säger Jimmie Åkesson.

– Men Michael Sohlman är ju aktiv socialdemokrat sedan många år, det kanske också spelar in här, säger Åkesson.

Nobelstiftelsen har inte tidigare låtit politik stoppa inbjudningarna på det här sättet. VPK:s partiledare Lars Werner bjöds exempelvis varje år på festligheterna mellan 1980 och 1990.

– Men det här är inte ett allmänt politiskt ställningstagande, det är vår centrala värdegrund som går ut på att inget avseende ska fästas vid nationalitet. Vi tycker att vi kan göra så här eftersom det handlar om en privat fest, säger Michael Sohlman.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X