Annons

Ingen misstroendeförklaring mot Löfven

Som väntat blev det ingen misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven när riksdagen röstade under tisdagen - i den första misstroendeomröstningen sedan 2002.

Under strecket
Publicerad

Det var under partiledardebatten i riksdagen förra veckan som Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson begärde en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

Skälet han uppgav var att SD anser att Stefan Löfven har lämnat motstridiga uppgifter inom en rad områden under hösten och att partiet därför inte har något förtroende för honom. 

Sverigedemokraterna anser också att den decemberöverenskommelse som regeringen och Alliansen slöt under julhelgen, för att göra det möjligt för en minoritetsregering att få igenom sin budget, strider mot grundlagen.

Richard Jomshof, som väntas bli SD:s nästa partisekreterare, tog inför omröstningen upp en rad områden där hans parti anser att Stefan Löfven har misslyckats och nämnde bland annat erkännandet av Palestina, nedläggningen av Medelhavsinstituten samt att regeringens budget enligt SD var underfinansierad vad gäller invandringen.

Att riksdagen skulle rösta nej till en misstroendeförklaring under tisdagen var väntat. Alliansen hade redan i förväg meddelat att de tänkte lägga ner sina röster. Likaså Vänsterpartiet. För att omröstningen skulle gå igenom hade det krävts 175 ja-röster. Nu blev resultat i stället att 45 riksdagsledamöter, samtliga sverigedemokrater, röstade för en misstroendeförklaring av Stefan Löfven. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade mot och övriga lade ner rösterna.

Enligt Miljöpartiets Maria Ferm begärde SD omröstning för att partiet är missnöjt med att ”nu ha förlorat sin roll som vågmästare”.

Moderaternas nya gruppledare Jessica Polfjärd talade för hela Alliansen och sade att omröstningen var ett sätt för SD att försöka skapa en parlamentarisk oreda, som Alliansen inte skrev under på.

– Alliansen värnar den parlamentariska ordningen och därför kommer lägga ned sina röster i dagens omröstning.

Enligt TT är misstroendeförklaringar ovanliga. Senast en sådan väcktes var 2002 av Moderaterna, mot Göran Persson. Samma sak skedde mot Göran Persson 1998. Båda gångerna utan framgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons