Annons
X
Annons
X

Ingen medalj för Sverige i kock-VM: "Besvikelse"

Det blev ingen pallplats för Sverige när finalen i kock-VM avgjordes på onsdagkvällen. Överraskande guldvinnare blev i stället USA med Norge och Island på silver och bronsplats. Sverige deltagare, Alexander Sjögren var besviken. Han placering blev sjua.

Alexander Sjögren kramar om Hampus Risberg. Det räckte dock inte till pallplats – slutresultatet för Sverige blev sjunde plats.
Alexander Sjögren kramar om Hampus Risberg. Det räckte dock inte till pallplats – slutresultatet för Sverige blev sjunde plats.

Det blev inget guldsegervrål som Alexander Sjögren hade utlovat. Det blev inte heller silver eller brons för Sverige. Det var dock oerhört jämnt i toppen när Bocuse d’Or avgjordes under onsdagen. Sverige lyckades dock ta en sjundeplats i detta inofficiella kock-VM – vilket i årets stenhårda konkurrens anses godkänt. USA tog guldet genom Mathew Peters på restaurangen Per Se i New York som ägs av deras lagledare Thomas Keller. Skandinavien tog övriga pallplatser med Norges Christopher William Davidsen från Caya Restaurant i Trondheim som silvermedaljör och Island på bronsplats genom Viktor Andrésson från Grillið Hótel Saga i Reykjavík.

Två specialpriser delades ut – men inget till Sverige. Ungern vann pris för bästa fatpresentation och Frankrike fick ett specialpris för den veganska rätten. Mer än 60 länder ville kvalificera sig men endast 24 av dem kom till finalen i franska Lyon.

I årets tävling fanns flera utmaningar som gjort det hela mycket svårtippat. I den stora fatpresentationen skull kockarna kombinera kyckling med skaldjur på franskt manér och när det gäller tallriksupplägget var temat i år för första gången helveganskt.

Annons
X
En av Alexander Sjögrens tävlingsrätter.

Inför prisutdelningen ville jurymedlemmen och Sveriges Bocuse d’Or-president Henrik Norström inte tippa slutresultatet.

– I år har det varit fler osäkra faktorer än vanligt som juryn måste ta hänsyn till, men jag tycker att Sverige, Norge, Finland och Island ändå sett starka ut tillsammans med Ungern och inte minst USA, menade Henrik Norström.

Sverige coach Jonas Lundgren håller med:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det blir avgörande hur jurymedlemmarna bedömer de nya smakupplevelserna på den veganska rätten, men intressant nog verkar det som att alla har satsat på ett slags skogstema i smakerna.

  För Alexander Sjögren väntar nu ett nytt liv med sambo och giftermål fram i midsommar. Nu får det vara slut på tävlandet, menar han. Men just nu känner han bara tomhet efter mer än femtusen timmars hårdträning i mer än ett halvår.

  – Men jag är verkligen supernöjd med min prestation, det var så nära hundra procent man kan komma, säger Alexander Sjögren till Svenska Dagbladet.

  – Jag ville verkligen upp på pallen, det är en stor besvikelse – men just nu känns det mest surt att vara utanför de sex främsta.

  Vad har du lärt dig?

  – Enormt mycket, jag har utvecklat mig själv både som människa och matlagare, det är en otrolig förmån att få ta tid med att utforska råvaror som jag gjort – att riktigt få borra ner sig i en broccoli, eller vad det nu är. Lika fantastiskt har det varit att lära känna sig själv, hur mycket man kan klara av när man pushar sig själv till max.

  Vad är det första du ska göra när du kommer hem?

  – Sova och sova i min egen säng. Jag har ju bott i en kappsäck i snart ett och ett halvt år. Sedan ska det bli kul att laga riktig mat hemma i mitt eget kök – det blir säkert husmanskost, jag längtar till en rotmos med fläsklägg.

  Kommer du laga mer vegetariskt nu också?

  – Ja, absolut, jag har verkligen fått upp ögon för hur fantastiska smaker man kan locka hur grönsaker och annat vegetariskt.

  Så du kanske ska öppna en vegorestaurang?

  – Javisst, varför inte, det är ju helt rätt i tiden, titta bara på den gamla guldvinnare i Bocuse, Mathias Dahlgren, som öppnar vegetariskt nu i februari. Men en restaurang ska det bli i alla fall, troligen i Malmö, jag får börja leta lokal när jag fått komma hem och har vilat ut.

  Annons
  Annons
  X

  Alexander Sjögren kramar om Hampus Risberg. Det räckte dock inte till pallplats – slutresultatet för Sverige blev sjunde plats.

  Bild 1 av 2

  En av Alexander Sjögrens tävlingsrätter.

  Bild 2 av 2
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X