Ingen människa kan äga sanningen

Under strecket
Publicerad
Annons

Den katolske biskopen och ärkebiskopen talar förbi varandra (Brännpunkt 28 januari och 2 februari) därför att de uttrycker sin egen djupaste sanning med olika sätt att tänka.
Redan som student kom jag i kontakt med den danske teologen K E Lögstrup. Jag fascinerades av hans sätt att tala om konst och litteratur som långt närmare verkligheten än vetenskapliga modeller. Kun dikteriskt kan det siges.

De väsentliga sidorna av verkligheten kan bara uttryckas med hjälp av dikt, dans, rytm, klang, bild och metafor. En konstnär kan aldrig fånga verkligheten, just i det ögonblick han gör det, flyr den. Vetenskapen kan inte heller fånga verkligheten. Vetenskapen vanställer medvetet verkligheten genom att använda modeller. Man reducerar verkligheten för att få fram ett visst sakförhållande, man får fram en aspekt av verkligheten men ej verkligheten själv.
När vi talar om Jesus som sann Gud och sann människa möts två olika slags "verkligheter". Att Jesus är sann människa betyder att hans dammiga sandaler trampat
samma stigar som vi har gjort. Han har fullt ut delat vårt livs verklighet.

Annons
Annons
Annons