Annons
X
Annons
X

Ingen lösning låta kåkstäder växa fram

Det är inte ett alternativ att låta tiggare bygga upp kåkstäder runtom i Stockholms förorter. Även de boende i närheten har rätt att få känna sig trygga, skriver frilansskribenten Bitte Assarmo.

Skjul i Högdalen där arbetare och tiggare hade bosatt sig, men som nu rivits.
Skjul i Högdalen där arbetare och tiggare hade bosatt sig, men som nu rivits. Foto: LARS PEHRSON

BRÄNNPUNKT | TIGGARE

inrätta flyttbara bekväma och sanitetsförsedda arbetsbaracker i kommuner och stadsdelar som inte redan nu är lika tyngda av sociala problem
Bitte Assarmo

Ett hundratal personer demonstrerade nyligen mot avhysningen av de tiggare som byggt upp läger i Högdalen. Det bor drygt 8000 människor i Högdalen, men av dem var endast ett fåtal med på demonstrationen.

Anledningarna är flera. En är att de flesta helt enkelt anser att svenska lagar ska följas även av EU-migranter. Det verkar säkert krasst i mångas öron, men så tänker faktiskt många människor. En annan orsak är att det område där tiggarna uppehållit sig i närmare ett år nu håller på och förfaller fullkomligt. Delar av skogen har huggits ner, andra delar av området har använts som soptipp och toalett och så vidare. Miserabelt inte bara för dem som lever under sådana omständigheter utan också för dem som tidigare använt området som rekreationsområde.

Annons
X

En tredje anledning är att det på senaste tiden inträffat allt fler incidenter Högdalens bostadskvarter, där tiggarna varit involverade. Det finns rötägg i alla grupper, så även i dessa, och flera hus har fått påhälsning av tiggare som går in och ut i husen och försöker ta sig in i lägenheterna genom att slita och rycka i dörrarna och se vilka som är olåsta. Detta har bostadsbolagen i Högdalen varnat hyresgäster för vid ett flertal tillfällen och det har gått så långt att man nu kommer att ordna kodlås till flera utsatta kvarter under innevarande år. 

Det innebär inte alls att tiggarna från Östeuropa är kriminella rent generellt. Tvärtom är det bara ett fåtal som begår brott. Men ett liv i misär och fattigdom föder våld och kriminalitet, så har det alltid varit. I Högdalen finns redan sedan tidigare stora problem med missbrukare som tar sig in i källare och hus, nu har problemet ökat ytterligare. Det är en aspekt man bör tänka på innan man tvärsäkert påstår att det är fel att riva tiggarlägren; även de boende i området har rätt att få känna sig trygga. Att låta tiggarlägren vara kvar eller, som gjorts av aktivister, bygga upp dem på annan plats är kontraproduktivt och kommer i förlängningen bara att öka de sociala och ekonomiska klyftorna och skapa ännu mer problem.

**De allra flesta aktivister **hjälper för att de vill göra gott. Och människor som lever under sådana här omständigheter måste få akut hjälp. Men att permanenta de kåkstäder som vuxit fram ibland annat Högdalen är ingen lösning – tvärtom. Sådana aktioner ligger mycket långt från acceptabel välfärdspolitik. 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så hur ska problemet med det utbredda tiggeriet bland EU-migranter lösas? Vi har en skriande bostadsbrist i många delar av landet - i synnerhet i de storstäder dit tiggarna främst åker - och arbetslösheten är fortsatt hög. Många kommuner betalar redan nu ockerpriser för boende åt flyktingar och ensamkommande barn eftersom drivna riskkapitalister hittat en ny marknad, och att kräva att de även ska ta ansvar för EU-migranter är inte rimligt. Och kanske är det dags att vi alla inser att det är migranternas hemländer som har det övergripande ansvaret för att lösa detta, som måste fördela sina resurser med rättvist och få bukt med förhållanden som får så många romer att lämna sina hemländer.

  Enligt Rumäniens ambassadör pågår redan idag flera projekt som ska underlätta för romerna att integreras i det rumänska samhället. Huruvida ambassadören är helt och hållet sanningsenlig kan man kanske tvista om - men kåkstäder i utkanten av storstäderna är inget hållbart alternativ. 

  I väntan på att Rumänien får ordning på sin resursfördelning och rasismen mot romerna skulle politikerna kunna inrätta flyttbara bekväma och sanitetsförsedda arbetsbaracker i kommuner och stadsdelar som inte redan nu är lika tyngda av sociala problem, företrädesvis i Stockholmsområden som Äppelviken och Södermalm och kranskommuner som Danderyd och Täby.

  BITTE ASSARMO

  frilansskribent

  Debattartiklar om tiggare:

  Annons
  Annons
  X

  Skjul i Högdalen där arbetare och tiggare hade bosatt sig, men som nu rivits.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X