Annons

Lena Lind Palicki:Ingen lösning att använda diskriminerande ord

En man som är... handikappad, funktionshindrad eller en person med funktionsvariation?
En man som är... handikappad, funktionshindrad eller en person med funktionsvariation? Foto: Gorm Kallestad/TT

Vi är oense om hur ett inkluderande språk ser ut. Ibland kan rekommenderade termer till och med upplevas som exkluderande – för att de är så krångliga. Men lösningen kan inte vara att använda ord som upplevs som diskriminerande.

Under strecket
Publicerad

Handikapp eller funktionsvariation? Indian eller ursprungsamerikan? Byggaktör eller byggherre? Att det är känsligt hur vi ska benämna varandra blev tydligt när språkvetaren Lars Melin nyligen väckte debatt i Dagens Nyheter. Han menade att det gått för långt – man får inte säga vad man vill längre! Och flera av Melins invändningar pekar faktiskt på sådant som behöver diskuteras.

Många vill (fullt förståeligt) ha enkla tumregler för vad som är det inkluderande. Det resulterar i att en vanlig strategi är att göra listor på ordnivå där sådant som dagisfröken, brandman och vetenskapsman bannlyses och ska ersättas av förskollärare, brandsoldat och forskare. Eller rekommendationer där det slås fast att handikappad är ett diskriminerande ord och hen är ett inkluderande. Men den typen av tvärsäkra regler är omöjliga. Anledningarna är flera.

Annons
Annons
Annons