Annons
X
Annons
X

Ingen kompromiss före valet 2010

Vänsterpartiet säger absolut nej till politiska kompromisser med socialdemokraterna och miljöpartiet före nästa val. Det beskedet ger nu Lars Ohly, som vill gå till val på sitt eget feministiska och socialistiska partiprogram.

Foto: YVONNE ÅSELL

Det är vardagskväll i en trappuppgång i Hallonbergen. Lars Ohly är ”lite nervös”. Inspirerad av det holländska socialistpartiet ska han pröva ett nytt grepp i kampen om väljarna: Operation dörrknackning.

– Vi ska etablera vänsterpartiet som ett mer vardagligt, lyssnande parti, som inte sitter på sina höga hästar i parlamentariska församlingar och talar om för människor hur saker ska organiseras och se ut.

Att möta Sundbybergsborna ger mersmak; Lars Ohly trivs som aktivist.

Annons
X

– Trots valförlusten och trots att opinionen inte lyfter, så är det faktiskt roligare och roligare att vara partiordförande. Jag har blivit varm i kläderna.

Han är emellertid inte oomtvistad. På ett internt debattforum efterlyser en medlem ”föryngring och nytändning”, och anser att stjärnskottet Josefin Brink snarast ska ta över. ”Det finns ytterligare ett skäl till att jag vill ha Lars Ohly utbytt. Det stavas kommunist. Lars O kommer att för alltid vara ’K-märkt’”.

– Det skulle vara jättekonstigt om alla tyckte att det var bra med den ordförande vi har. Jag är lite förvånad över att inte fler är kritiska.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vänsterpartiledaren kallade sig kommunist ända till hösten 2005. ”Ett felbeslut”, medgav han i en SvD-intervju förra året. Men Lars Ohlys avbön var bara första steget. På kongressen i juni ska hela partiet slutgiltigt ta avstånd från kommunismen, genom att slå fast att man ”är en del av en europeisk vänstertradition som har gjort upp med de idéer och tankar som i namn av socialism och kommunism har inneburit lidande för väldigt många människor.”

  – Demokrati är inte förhandlingsbart. Vänner till USA minskar kritiken mot övergrepp som begås i Guantanamo eller Abu Ghurayb, och Israelvänner bortser från brott mot mänskliga rättigheter som begås av israelisk militär i Gaza eller Västbanken. Vi får inte ha några sådana hang-ups.

  Idag finns en utbredd ”nidbild” av vänsterpartiet, underblåst av ledarskribenter och politiska motståndare, konstaterar Lars Ohly.

  – Jag tror att folk tror att jag grät när Berlinmuren föll. Det är helt horribelt. Men vi har inte varit tillräckligt bra på att tala om vad vi egentligen tycker.

  Efter ”en lång startsträcka” har han funnit sig väl till rätta i oppositionsrollen. Målet hägrar: en rödgrön regering 2010. Socialdemokraterna passar fortfarande, men miljöpartiet har samma ambition.

  De gröna anser också att det är nödvändigt att gå till val med en gemensam politisk plattform, à la den borgerliga alliansen, och i Ekots Lördagsintervju krävde språkröret Maria Wetterstrand att vänsterpartisterna ska ge besked om de ”vill vara med eller inte”.

  V-ledningen ska i helgen enas om strategin. Men Lars Ohly har sin åsikt klar; han säger nej till en rödgrön valplattform, och avvisar alla ”förhandlingar och kompromisser” före valet.

  – Det skulle innebära att vi suddar ut vår profil. Kompromisser och överenskommelser är nödvändiga för att vi ska kunna påverka verkligheten, men de gör vi när vi väl sitter vid makten och ska samarbeta med andra. Inte inför ett val.

  Samtalen med Mona Sahlin och de båda språkrören fortsätter, försäkrar Lars Ohly, som gärna ser att oppositionen gör gemensam sak i riksdagen. Men i nästa valrörelse ska vänsterpartiet möta väljarna som ett ”tydligt vänsteralternativ”, klargör han.

  – Ett skäl till att människor inte i tillräckligt stor utsträckning har tilltro till oss är att vi inte i tillräckligt stor utsträckning skiljer oss från andra partier. Vi är på väg att inse att vi inte har någonting att vinna på att bli mindre tydliga i vår vänsterpolitik, att vara mindre av ett feministiskt och socialistiskt parti.

  Förebilden är Norge. Där styr systerpartiet Sosialistisk venstre, tillsammans med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Trion gick till val som ett regeringsalternativ, men politiken – i form av regeringsförklaringen Soria Moria – förhandlades fram först efter maktskiftet. Däremot formulerade utmanarna inför valet en gemensam kritik mot den sittande regeringen, berättar Lars Ohly, som nu föreslår ett liknande upplägg för s, v och mp.

  – Vi kommer ju också att kunna säga ”Det här är fel väg för Sverige, vi måste göra något annat och vi vill göra det tillsammans”.

  De fyra borgerliga partierna siktar på ett gemensamt valmanifest även 2010. Det är bara en fördel för oppositionen, anser Lars Ohly.

  – Vi kommer att ha mångfalden, regnbågen, och väljarnas val kommer att påverka politikens innehåll. Det gör det inte på den borgerliga sidan.

  Hur ska du få Mona Sahlin att släppa in vänsterpartiet i en regering?

  – Det tror jag kommer att vara det minsta problemet. Mona Sahlin förstår att vi inte kan upprepa valrörelsen från 2006. Hon behöver däremot, precis som vi alla, tid i sitt parti. Jag är helt övertygad om att socialdemokraterna kommer att gå till val på en samlingsregering, och det blir vi och mp som de vill ha med.

  LARS OHLY OM...

  ...det låga opinionsstödet

  – De som säger att opinionsmätningar inte spelar någon roll ljuger. Man blir ju påverkad. Går det dåligt i opinionsmätningarna så känns det tyngre. Men vi har gått plus fem mätningar i rad nu, inga stora höjningar, men det känns ändå lite lättare att andas. Jag tror faktiskt att vi är på väg uppåt.

  ...vänsterpartiets skattepolitik

  – Vi har en hemläxa, att utforma en skattepolitik som är mer rättvis än dagens, men också rättvisare än den vi själva hade före valet. Det måste finnas bättre sätt att finansiera välfärd, omfördela och stimulera ekologisk omställning, och vi ska tillsätta en arbetsgrupp. Pär Nuder har sagt att man inte kan gå till val på höjda skatter, men det är dumheter. Folk är beredda att betala mer i skatt, om det går till rätt saker.

  ...skolpolitiken

  – Vi misslyckades i valrörelsen, genom att göra bisak till huvudsak. Vi diskuterade läxfria skolor, inte alla barns rätt till kunskap och utbildning. Jan Björklund fick stå och svartmåla den svenska skolan, vilket borgade för hans lösningar, som betyg tidigare och mer makt till lärare att beslagta mobiler och kepsar. I själva verket behövs det färre elever i klasserna, och mer resurser till skolan.

  Vilken post ska Sahlin ge Ohly? blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X