Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Ingen känner Juholt så väl som Juholt gör

Kort innan Håkan Juholt föreslogs som ny socialdemokratisk partiledare sa han till Sveriges Radio att han är alldeles för yvig och ostrukturerad, att han inte har en personlighet som passar för ett sådant ledande uppdrag. Sin politiska kapacitet beskrev han som otillräcklig.

Det är strängt taget det mest träffande som sagts om honom. Hanteringen av den svenska Libyeninsatsen, utspelet om att riva upp pensionssystemet och turerna runt bostadsaffären har varit just yviga. De återkommande grodorna och faktamissarna antyder dessutom att han hade rätt om sin politiska kapacitet.

I dagarna har Juholt visat ytterligare prov på sin förmåga att hamna i trassel. Under ett av mötena på hans förlåt mig-turné fick han en fråga om beslutet att bojkotta Agendas partiledardebatt, med hänvisning till placeringen av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Annons
X

På detta svarade Juholt att det var rätt att inte medverka, och att SVT verkligen inte kan räkna med att han dyker upp i framtiden heller. Om de inte respekterar Socialdemokraterna kan vi gå till TV4 istället, sa han stöddigt.

Det var möjligen klokt att vara lite stursk inför de egna medlemmarna, som säkert behöver all uppmuntran de kan få just nu.

Men i publiken fanns även journalister, och uttalandet blev snabbt en nyhet. Dessutom tog sig Juholt friheten att tala för Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och påstod att också de är redo att bojkotta SVT. De båda partierna dementerade omedelbart, och än en gång tvingades Socialdemokraterna lägga tid och energi på att städa efter den egna ledarens klavertramp.

Disciplin är en egenskap som märks tydligast när den saknas. Partiledare måste samla det egna laget, greppa de sakpolitiska ämnena och forma budskap som lockar väljarna från andras partier till det egna. Jobbet ställer höga krav på ordning och reda. Den pedantiska noggrannhet med vilken Moderaterna har byggt sin berättelse om det nya arbetarpartiet kan tjäna som skolexempel på vad Fredrik Reinfeldt, men inte Juholt, har.

Håkan Juholt har inte drabbats av dålig press på grund av någon fientlighet hos våra medier, vilket det dagligen påstås på den socialdemokratiska webbportalen S-info.

Liksom Sveriges övriga partiledare har han ungefär den mediebild han förtjänar. Det handlar inte om att journalisterna förföljer honom, utan om att han envisas med att ge dem nya saker att skriva om.

Den avgörande frågan – som Socialdemokraterna borde fundera noga över – är mycket enkel: Om Håkan Juholt är alltför yvig och ostrukturerad för att vara ledare i ett parti, hur i hela världen ska han då klara av att vara statsminister?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X