Recension

VredesverkIngen kamp mellan ont och gott i klichéfri fantasy

Erik Granström (född 1956) är utbildad veterinär men var länge chef på ett it-bolag. ”Vredesverk” är den tredje delen i en serie om ”den femte konfluxen”.
Erik Granström (född 1956) är utbildad veterinär men var länge chef på ett it-bolag. ”Vredesverk” är den tredje delen i en serie om ”den femte konfluxen”. Foto: CATO LEIN
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fantasy är i hög utsträckning en deltagarkultur, där det kollektiva skapandet är centralt. Om inte tidigare, har detta i dag framgått av den växande mängden sociala nätverk, digitala arkiv och inte minst fanfiction som producerats inom fältet. Här ifrågasätts det traditionella verksbegreppet, och i förlängningen även det sätt på vilket vi har kommit att förstå litterära genrer, där enskilda texter – av Tolkien, Rowling och nu senast George R R Martin – behandlas som arketyper.

Erik Granströms ”Krönika om den femte konfluxen”, vars tredje del, ”Vredesverk”, utkommit under våren, problematiserar den traditionella förståelsen av såväl fantasy som av litterära genrer, både tematiskt och formellt. Det är en lika välkommen som angelägen händelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons