Annons
X
Annons
X

Ingen idé att lappa och laga på Systembolaget

Alkoholmonopolet blir allt mer frånsprunget av verkligheten. Inget blir bättre av att lappa och laga på Systembolaget. Det är dags att ta alkoholpolitiken in i den samtid där medborgaren är betrodd med makt över sin egen vardag.

LEDARE | SVD

Det går bra för statens försäljning av alkohol. Systembolagets siffror under andra kvartalet i år steg med 3,5 procent jämfört med i fjol, räknat i ren alkohol. Samtidigt oroar sig Carl B Hamilton (FP) för att Systembolaget inte hänger med i utvecklingen. På
DN Debatt (18/7) argumenterar han för att Systembolaget också måste kunna erbjuda hemkörning av varor.

”Systembolagets monopol bygger på att medborgarna accepterar monopolet”, skriver Hamilton, och tycks bortse från att anledningen till att han överhuvudtaget föreslår hemkörning beror just på att monopolet i praktiken redan är uppluckrat.

Medborgarna har för länge sedan övergett tanken på att Systembolaget som ensam aktör kan förse dem med alkoholhaltiga drycker. Sedan år 2008 är det helt lagligt, och hyfsat smärtfritt, att importera alkohol för privatbruk inom EU.

Annons
X

Dessutom tar vi med oss hem från utlandsresan. Organiserade dagsturer över gränserna, till Tyskland och Danmark, är inte någon nyhet för svensken.

Med detta sagt, visst har monopolet fyllt en funktion i Sverige. Det tillkom under tidigt 1900-tal för att få ordning på det utbredda och destruktiva alkoholdrickandet.

Sedan dess har de hälsofrämjande aspekterna ställts mot människors frihet att själva avgöra hur de bäst vill berusa sig. Kunskap om alkoholens baksidor, liksom preventiva åtgärder, tillhör numera vardagen. Dessutom påbjuder EU:s öppna gränser fri handel mellan medlemsländerna. Tillgången, liksom efterfrågan, är stor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detta sammantaget gör att vi inte kan tala om något monopol längre.

  När Systembolaget mäter själva uppger en majoritet att de är nöjda med bolagets service, till skillnad från Carl B Hamilton. Det är tillgängligheten och sortimentet som tilltalar kunderna. Och varför inte i dagsläget nöja sig med det?

  Om de övriga beställer på nätet eller tar med sig det som är tillåtet för privat bruk från grannländerna, så kan det väl få vara så utan att Systembolaget ska jaga fler potentiella kunder vid dörren och konkurrera ut privata alternativ i monopolets namn? Hemkörning av alkohol till dörren är varken att hänga med eller att förvalta den alkoholpolitiska uppgiften på bästa sätt.

  Det som behövs är en ordentlig översyn av det alkoholpolitiska läget i landet, där verkligheten och de nya handelssätten står i centrum. Staten har fortfarande ett ansvar för att den övergång som vi befinner oss i nu inte på sikt får oväntade dramatiska konsekvenser, inte minst hos den yngre generationen. Dessutom behöver den illegala smugglingen som sker vid gränserna bemötas.

  Vad vi däremot inte behöver är ett lappande och lagande av en påbörjad uppluckring av monopolet som kräver att vi backar flera år i tiden och omformulerar möjligheterna med rörligheten inom EU.

  Det är hög tid att även de mest konservativa monopolförespråkarna tar intryck av de senaste årens utveckling med distans- och gränshandel och inser att monopoldrömmen faktiskt inte utgör mer än en dröm.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X