Perfect Guide

Det enda jag hinner är att planera

Vem har tid med en hobby? Vem har tid att göra någonting över huvud taget? Jag har inte ens tid att jobba – all planering av tillvaron har lämnat mig utan någon tid kvar till att göra något konstruktivt.

Annons
X

När jag växte upp hade jag bara tid, tid och mer tid. Nu vaknar jag sex på morgonen, sveper en kaffe, gymmar, lagar frukost med familjen, svarar på mail på väg till jobbet. Där tillbringar jag sedan dagen i möten som handlar om vad vi ska hinna göra enligt den tidslinje som sträcker sig fram till deadline.

Skyndar mig sedan hem för att äta middag med familjen, diska och läsa sagor och aftonbön.

Svarar på nästa mailrunda innan jag lägger mig i sängen med en Ipad, pussar min fru godnatt och klagar på att vi aldrig har tid för varandra. Somnar tjugo sekunder senare framför en sitcom som jag försökt se klart tre kvällar i rad. Vaknar nästa morgon. Repeat.

Hobbyn är ett utdöende väsen i en värld där vi effektiviserat bort vår egen fritid.

Den som söker bevis kan se på golfen, en sport i allt sämre hälsa.

I England har klubbmedlemskapen backat med 20 procent sedan 2004. I USA har antalet unga spelare minskat med en tredjedel. Den moderna människan har inte tid att gå 18 hål på en lördag. Och det gäller inte bara golf, allt som kräver tid är bortrationaliserat för något praktiskt som måste göras. När satt ni senast fem timmar i ett jakttorn med ögonen fixerade vid skogsbrynet?

I metropolen Tystberga, där jag växte upp, hade alla en hobby. I varje garage stod antingen en gammal jänkare som man meckade med eller en svarv där grannen snickrade på ett skåp. Folk jobbade för ha möjlighet att ägna sig åt det de älskade: om det så var motocross, orientering eller bygga flaskskepp.

**Själv jobbar jag **och mina vänner för att vara bra på att jobba. Resultatet är att jag inte har tid att komma i ordentlig form, laga tillräckligt nyttig mat, tillbringa nog tid med min son eller vara en bättre entreprenör. Jag har inte tid att prata med mina vänner eller att hålla mig uppdaterad om deras liv via Facebook. Jag fixar precis att checka in på Instagram någon gång om dagen.

Om kompromissandet var en hobby, likt golf, skulle jag vara kompromissernas Tiger Woods.

Att ha en vin-app på mobilen är inte en hobby, utan ett intresse. En riktig hobby kräver nämligen en oproportionerligt stor dos koncentration i relation till ämnets värde.

En hobby kräver en oproportionerligt stor dos koncentration i relation till ämnets värde.

**Traditionellt sett är **hobbyn också ett redskap i ett äktenskap. En frizon från tvåsamhet och delade ansvar. Samlingen av material, redskap och information ger utövaren en känsla av framsteg utan ett mål som måste uppfyllas. Vägen till ingenstans är hela poängen.

I våra liv är resultatet till synes det enda som räknas. Vi tränar för att komma i form och äter nyttigt för att bibehålla den under sommaren. Vi äter middag med vänner för att vi inte har träffat dem på länge och läser med våra barn för att de ska kunna göra bra ifrån sig i skolan. Vi studerar för att få bra karriärer och arbetar för att ha råd att pensionera oss. Allt har ett syfte och desto mer nytta vi försöker klämma ut ur dagen, desto mindre får vi antagligen ut av livet.

Har ni svårt att komma på vad ni ska önska er i julklapp? Har ni redan senaste Iphonen och ett komplett köksset från Le Creuset? Önska er tid. Den största lyxen. Ge varandra sex timmar i veckan då ni inte ställer några krav på varandra.

En runda golf kan vara början på… absolut ingenting… men vardagen kanske känns lättare efteråt. Vem vet.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen