Recension

Krigsfotografen. Från Nordafrika till Berlin (Slightly Out of Focus, 1947)Ingen har gått närmare kriget

FOTOMINNEN Robert Capa gick så nära kriget att det till slut tog hans liv. Hans memoarbok från 1947 präglas av ett raljant tilltal som inte finns i hans allvarsmättade och värdiga fotokonst. Robert Capas bilder dömer aldrig, de låter betraktaren dra sina ­egna slutsatser, skriver Marie Lundquist.

Under strecket
Publicerad
Chartres 18 augusti 1944.

Chartres 18 augusti 1944.

Foto: ROBERT CAPA
Annons

Fotografen Robert Capa, som så mästerligt lyckades sammanfatta historiens komplicerade skeenden i hundradels sekunder, fick själv ett kort liv. 1954, endast 41 år gammal, sprängs han till döds när han trampar på en landmina utanför Hanoi under ett fotouppdrag för tidskriften Life. Dessförinnan hade han sedan 30-talet täckt in inte mindre än fem av världens stora krigsskådeplatser. Mest känd är han för sin bild av hur regeringssoldaten Fede­rico Borell Garcia skjuts ner vid Córdobafronten i Spanien den 5 september 1936. En samtidig fingertryckning på två olika verktyg: geväret och kameran, skapade en bild som gått till historien som en stark antikrigssymbol.

Robert Capas memoarbok Krigsfotografen utkommer nu på svenska, i översättning av Margareta Eklöf i en med fotografier rikligt försedd utgåva. Formgivaren Miroslaw Sokcic bör också nämnas för sitt eleganta sätt att förena ord och bild. Den engelska titeln anspelar på den bildtext som beledsagade Capas bilder av invasionen i Normandie i Life. Orsaken till att bilderna var ”slightly out of focus” – något oskarpa – förklarades där med att fotografens händer darrat så våldsamt när han tillsammans med soldaterna kämpade sig fram genom vågorna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons