Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Patricia Hedelius: Ingen gratis åkning för Sveriges ekonomi

Trist omvärld som slåss med egna problem och en stark krona bäddar för att vi svenskar måste fixa vår egen ekonomiska tillväxt ett bra tag framöver. Men hur vi både ska lyckas amortera mer och samtidigt öka vår konsumtion förblir en gåta, även för finansminister Anders Borg.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, moderaterna.
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, moderaterna. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Hjälp till självhjälp är vad Sverige behöver just nu för att säkra tillväxten och undvika att dras med i Eurozonens allt för långsamma ekonomiska återhämtning. Det beskedet levererade finansminister Anders Borg i sitt anförande under SvD Bank Summit. Det kommer inte vara exportföretagen som driver tillväxten framöver, därmed finns bara den inhemska efterfrågan att luta sig emot.

Konsumtionen på svensk hemmaplan står för hälften av den ekonomiska tillväxten. Att hushållen har tillräckligt med pengar är därmed helt nödvändigt för att konsumtionen inte bara hålls på nuvarande nivå utan helst ökar.

Men svenskens plånbok är idag, i stor utsträckning, bostaden. Vita väggar, sparsamt men personligt med design- och stilmöbler, är numera nyckeln till svenskens hjärta och ekonomi.

Annons
X

Större delen av de svenska hushållen sitter med sina bostadslån fast i ett skruvstäd. Det är inte många, om ens ett varv med veven som behövs för att boendekostnaderna ökar till gränsen att hela Sveriges ekonomiska utveckling äventyras.

Anders Borg tycker att bostadslånen är för stora och talar sig varm för en starkare amorteringskultur. Krav på amorteringar är, vid sidan av ett slopande av ränteavdragen, också sannolikt det mest precisa verktyget för att dämpa utvecklingen på bostadsmarknaden. Men amorteringskrav lär kväva den svenska konsumtionsviljan ett bra tag fram över.

Anders Borg beskrev i sitt anförande att den nederländska bostadsmarknaden och myndigheternas regleringar var ett avskräckande exempel.

– Räkna ut vad det skulle betyda för er hushållsekonomi och hur stora amorteringar som skulle krävas för att betala av ett bolån på 4 miljoner kronor. Då kan ni också föreställa er vilka typer av semestrar som ni skulle ha de närmaste åren, det skulle bli i trappen hemma eller tälta i trädgården. Man ska akta sig för att ta i för mycket, sade Anders Borg.

Att ha möjligheten att kontrollera hushållen, och för den delen sina väljare, så effektivt via bostadslånen är kanske bra när ekonomin går på högvarv och behöver kylas ned för att inte krascha. Men när ekonomin behöver all draghjälp som står till buds och egentligen mer pengar i systemet för att få konsumenterna att shoppa loss så är situationen knivig.

Anders Borg skryter ofta med sin fina verktygslåda men det finns inte ett specialverktyg eller ens en kombination av verktyg som fungerar för att garanterat få den inhemska efterfrågan att ta fart utan allvarliga följdeffekter. Trots att hushållen nu känner ett lättare tryck via åtstramningarna på bankerna, men i övrigt är välmående, så har det varit svårt att få hushållen att shoppa loss.

Bra med pengar har än så länge inte per automatik fyllt shoppingstråken. De svenska hushållen verkar fortsätta spendera pengar på en ny dyrare bostad hellre än att ge råsaftscentrifuger till släkten i julklapp.

Vår bostadskonsumtion är dock trippeldålig. Fortsatt prisuppgång bäddar för ökad skuldsättning, bobubbla och dyra bostadsköp som inte heller driver tillväxt eller skapar arbetstillfällen i samma utsträckning som köp av varor och tjänster.

På betydligt längre sikt kan ett ökat utbud av bostäder bli den variabel som löser ekvationen med lägre boendekostnader och ökad konsumtion som resultat. Men tills vidare får vi nog leva med dubbla och tvetydiga budskap från Anders Borg om hur hushållen ska lockas att driva ekonomisk tillväxt utan att förledas av innerstadslägenheter med stuckaturer och öppna planlösningar.

Annons
Annons
X

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, moderaterna.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X