Annons
X
Annons
X

Ingen gräns i jakten på moralbrottslingar

REPLIK | SEXKÖP

Riksdagsledamoten Lena Olsson (V) har på Brännpunkt 18/3 framfört idén att det skall vara straffbart för svenskar att köpa sex även i länder där det inte är straffbart. Socialdemokraterna i riksdagen har framfört samma idé i en motion. Dock skall detta tydligen bara gälla för män som köper sex av kvinnor, några andra sexköpare syntes inte till vare sig i artikeln eller i motionen. Att manliga sexsäljare – och kvinnliga sexköpare – är stora och växande grupper stämmer inte i vänsterns världsbild, bäst då att inte låtsas om dem alls.

Det är fascinerande hur många feltänk som får plats i ett enda förslag: Det är könsdiskriminerande, det är praktiskt ogenomförbart och, det allvarligaste, det bryter mot legalitetsprincipen. För att vara straffbar skall en handling vara det där – och när – den begås. Det skall till mycket starka skäl att frångå denna princip, till exempel kan avsteg göras för vissa krigsbrott som inte var kriminaliserade i det område och på den tiden de utfördes.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är dock villiga att montera ner rättsstatens själva fundament för ett moralbrott utan offer. Sexköpslagen, som de vill utsträcka att gälla hela jordklotet, handlar uttryckligen enbart om att förbjuda tillfälligt sex mot ersättning mellan myndiga, samtyckande människor, inget annat.

Annons
X

Länder som Danmark och Thailand lär inte vara speciellt intresserade att handräcka oss i jakten på moralbrottslingar. Däremot finns det många andra länder som nog gärna skulle ta tillfället i akt om vi inleder en uppluckring av legalitetsprincipen. Så, vilka andra länders medborgare skall vi spana på och lämna ut uppgifter om så att de kan straffas i sina hemländer? Polskor som gör abort? Iranska homosexuella? Saudiaraber som har sex utanför äktenskapet?

Den som till äventyrs fortfarande tycker att förslaget verkar vettigt bör fundera ett varv till. Hur många lagar skall egentligen gälla för den som vistas i Sverige? Hur skall vi göra när Turkiet straffar den som säger att det inträffade ett folkmord på armenier 1915 medan Frankrike straffar den som säger att det inte inträffade ett folkmord på armenier 1915? Det samhälle som blir effekten av att ta Vänsterns och Socialdemokraternas förslag på allvar är ohållbart.

PER HAGWALL

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  debattör och lokalpolitiker (M), Stockholm

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X