Ingen går säker i PL:s bottenskikt

Brightons Graham Potter har en svår uppgift framför sig.
Brightons Graham Potter har en svår uppgift framför sig. Foto: Richard Lee/Shutterstock

Huddersfield, Fulham och Cardiff blev de olyckliga i våras. De här ­lagen spås ligga mest pyrt till i Premier League säsongen 2019–20. Plats 20–16 är den första av fyra delar i SvD:s genomgång av världens ­största fotbollsliga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Billy Sharp.

Billy Sharp.

Foto: Shutterstock

1 / 5

Billy Sharp. Foto: Shutterstock

20 Sheffield ­United

Efter tolv år i andra- och tredje­divisionen kan Sheffield United, som på 130 år blott har vunnit en liga­titel (1897–98), nu se fram emot en säsong i Premier League. Det självklara målet är att klara nytt kontrakt. Och visst kan det gå vägen. Huddersfield, ännu mer uträknat på förhand i­nför debutsäsongen 2017, höll sig kvar. I likhet med Huddersfield har Sheffield United allt att vinna – vilket i mångt och mycket är nykomlingarnas styrka i en liga där andra lag ofta har svårt att leva upp till kraven. Dock saknas spetsen, åtminstone med P­remier League-mått mätt. Återvändande mittbacken Phil Jagi­elka har gott om rutin av att möta lag på den här nivån, och den en gång så uppskrivna R­avel Morrison (senast i Östersund) kanske kan få det att lossna till slut.

Men det är sannolikt inte det som avgör Sheffield Uniteds öde 2019–20. Nycklarna blir snarare kollektivet och att hemma­planen Bramall Lane blir en borg. Och Billy Sharp. Den 33-årige anfallaren gjorde 23 mål i fjol. Hittar han rätt även i Premier League?

Håll koll på: Billy Sharp

Placering i fjol: 2 (Championship)

Annons
Annons
Jack Grealish.

Jack Grealish.

Foto: Shutterstock

2 / 5

Jack Grealish. Foto: Shutterstock

19 Aston Villa

Nykomling. Där slutar dock likheterna med Sheffield United. Aston Villa är inte vilken nykomling som helst – den här klubben har förväntningar på sig, såväl utifrån som inifrån. Efter uppflyttningen, via seger i playoff-finalen på Wembley, valde Birminghamklubben att avstå parad på stadens gator. Vd Christian Purslow och tränaren Dean Smith tyckte inte att det var motiverat. ”De (parader) ska hållas när du vunnit något riktigt stort”, sade Purslow till klubbens webbplats.

Aston Villa har högt satta mål, vilket inte minst har märkts i sommar då klubben har varit ytterst aktiv på transfermarknaden. Nästan en hel startelva har värvats för ungefär 1,5 miljarder kronor. Och det är just det som oroar. Fulham agerade liknande i fjol, men fick inte ihop pusslet och åkte följaktligen ur direkt. Villa behöver nödvändigtvis inte gå samma öde till mötes. Men då krävs att de nya pusselbitarna passar. Offensivt blir lagkaptenen Jack Grealish central.

Håll koll på: Jack Grealish

Placering i fjol: 5 (Championship)

Annons
Annons
Glenn Murray.

Glenn Murray.

Foto: Shutterstock

3 / 5

Glenn Murray. Foto: Shutterstock

18 Brighton

Det var nära att ta slut redan i våras. Men Brighton höll sig kvar i Premier League med ett nödrop. Det räddade dock inte tränaren Chris Hughton som fick lämna efter säsongen. I stället för att satsa vidare på en tränare med Premier League-erfarenhet föll valet på Graham Potter. Engelsmannen är för oss svenskar förstås inget okänt namn efter succéåren i Östersund. Men på hemmaplan har han, åtminstone fram till nu, varit i periferin.

Och det är ännu för tidigt att dra någon slutsats om huruvida han har vad som krävs för att träna på den här nivån. Han har trots allt bara ett år bakom sig inom brittisk fotboll, vilket slutade med en tiondeplats med Swansea i Championship.

Klart är att Potter har tagit sig an en svår uppgift. Det tidigare defensivt starka Brighton hade även problem med den lagdelen i fjol. Och offensivt vilade laget, som snittade färre än ett mål per match, på 35-årige Glenn Murray (13 ligamål). Sparkapital finns i iraniern Alireza Jahanbakhsh, som floppade under sin debutsäsong.

Håll koll på: Glenn Murray

Placering i fjol: 17

Annons
Annons
Miguel Almirón.

Miguel Almirón.

Foto: Craig Doyle/ProSports/REX / TT NYHETSBYRÅN

4 / 5

Miguel Almirón. Foto: Craig Doyle/ProSports/REX / TT NYHETSBYRÅN

17 Newcastle

Newcastle känns svårtippat så här inför säsongsstarten. Det finns dock mycket som talar för att storklubben från norra England blir indraget i en bottenstrid, och kanske rent av åker ur. Ägaren Mike Ashley, -avskydd av i stort sett samtliga av lagets supportrar till följd av uteblivna investeringar i truppen under många års tid, har inte släppt -taget om klubben. Det fick tränaren Rafael Benítez, älskad av i stort sett samtliga supportrar, att i juni flytta till Kina. Och med honom följde Salomón Rondón, lagets skyttekung som var i klubben på lån i fjol. Därtill har Ayoze Pérez, intern skytteligatvåa i fjol, flyttat söderut till Leicester.

Dessa tre tapp kan stå Newcastle oerhört dyrt. 13:e-platsen i ligan förra säsongen var i mångt och mycket Benítez förtjänst. Och av lagets 42 gjorda mål stod Rondón och Pérez för 23.

Ersättarna? Förre Manchester United-backen Steve Bruce har tagit över tränaruppdraget – en utnämning som inte mottagits särskilt väl av de som sympatiserar med klubben. Bruce, som de senaste åren har hållit till i Championship i Aston Villa och nu senast i Sheffield Wednesday, har visserligen gott om erfarenhet från Premier League. Men det har mestadels varit i klubbar som har slagits för sin överlevnad, såsom Newcastles bittra lokalrival Sunderland.

Däri ligger problemet. Newcastle är en storklubb i alla avseenden och ska, om den sköts rätt, utmana toppen i Premier League. Men just nu är verkligheten en annan. Så länge Mike Ashley sitter kvar som ägare är Newcastles huvudmål att undvika nedflyttning.

Det kan gå vägen, och dessutom med betydligt större marginal än en 17:e-plats. Men det hänger på att januarivärvningen Miguel Almirón och sommarens rekordförvärv Joelinton kan fylla det tomrum som Pérez och Rondón lämnar efter sig. Kanske räcker inte ens det om den negativa stämning som nu omger klubben inte avtar.

Håll koll på: Miguel Almirón

Placering i fjol: 13

Annons
Annons
Daniel Farke.

Daniel Farke.

Foto: Imago images

5 / 5

Daniel Farke. Foto: Imago images

16 Norwich

”The Canaries” är den av årets nykomlingar som har potential att klara sig bäst. Klubben har visserligen det senaste decenniet ”åkt jojo” mellan de tre högsta divisionerna, och den senaste Premier League-vistelsen (2016–17) blev bara ettårig. Men i kraft av en finsk målspruta och ett spel i tysk anda ser det rätt lovande ut.

Daniel Farke, klubbens enda utländska tränare under dess 117-åriga historia, har frångått det mer typiskt brittiska spelsätt som Norwich tidigare förknippades med. Tysken, tidigare tränare för Borussia Dortmunds reservlag, har sedan flytten till Norwich 2017 infört ett snabbare, mer bollinnehavsorienterat spel. Första säsongen slutade visserligen i en 14:e-plats i Championship, men följdes året därpå upp av ligaseger och uppflyttning. Teemu Puukki, som värvades förra sommaren, blev direkt utslagsgivande med sina 29 mål som dessutom gav honom skytteligasegern. Den finländske anfallaren kan bli ett av säsongens utropstecken.

Håll koll på: Teemu Pukki

Placering i fjol: 1 (Championship)

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons