Annons

Ingen frågestund för Stefan Löfven

Statsministerns frågestund i riksdagen i eftermiddag kunde ha blivit ett första tillfälle för nye S-ledaren att pressa Fredrik Reinfeldt. Men Stefan Löfven får inte delta. Men en ändring i riksdagsordningen skulle dock kunna göra det möjligt.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Den nya S-ledaren har inte en riksdagsplats. I stället är gruppledaren Carina Moberg partiets förste frågeställare i dag.

Löfvens företrädare på partiledarposten har ibland, men långt ifrån alltid, deltagit i statsministerns frågestund för att lyfta fram för partiet angelägna frågor.

Det kan finnas en möjlighet för S-ledaren Stefan Löfven att delta i riksdagens partiledardebatter. Vad som krävs är en ändring i riksdagsordningen, som stadgar vem som får närvara och yttra sig i kammaren. I dag gäller det ledamöter och statsråd.

En ändring av riksdagsordningen kräver 3/4-dels majoritet och att minst hälften av de 349 ledamöterna röstar för en ändring. Problemet är att det finns formuleringar även i regeringsformen om att det är riksdagsledamöter och statsråd som får delta i kammarens arbete. Frågan är dock om den skrivningen omfattar partiledardebatter, eftersom det står ”när ett ärende ska avgöras”. Måste även regeringsformen ändras, så tar det längre tid. Det är en grundlag och kräver två beslut med val emellan.

Enligt uppgift till TT kommer gruppledningen inom Socialdemokraterna att ta upp frågan med riksdagens talman.

På fredag hålls en debatt om riskkapital i den skattefinansierade vården på initiativ av Socialdemokraterna. För regeringen svarar finansminister Anders Borg (M) medan Miljöpartiet ställer upp med Per Bolund och Vänsterpartiet med Ulla Andersson, som båda sitter i finansutskottet.

För Socialdemokraterna talar däremot inte Tommy Waidelich, som är på resa i Spanien, utan Jennie Nilsson som är vice ordförande i skatteutskottet.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons