Annons
Analys

Jan Almgren:Ingen fest för kunderna

2011 blev en dånande vinstfest för de fyra svenska bankdrakarna. Det står klart när Handelsbanken i går, som sista bank, presenterade sitt bokslut. Sammanlagt redovisar de fyra bankerna ett rörelseresultat på 80 miljarder kronor för 2011. Det är 10 miljarder mer än året innan.

Publicerad

Någon kriskänsla är svår att hitta i bankpalatsen runt Kungsträdgården i Stockholm. Aten må stå i lågor och Europas ledare åka skytteltrafik till olika akuta krismöten i Bryssel men av det märks än så länge ingenting i bankernas resultaträkningar. Tvärtom. Pilarna pekar uppåt. Tre av de fyra storbankerna, Swedbank, Handelsbanken och SEB vässar sitt fjolårsresultat jämfört med året innan.

Swedbank går från 10 till drygt 15 miljarder kronor i rörelsevinst. Det imponerar. Även SEB och Handelsbanken redovisar en rejäl resultatförbättring för 2011. Bara Nordea backar något. SvD Näringsliv gjorde förra veckan en uppmärksammad beräkning av den sammanlagda vinsten för de fyra storbankerna under kris-åren 2008–2011. Beräkningen landade på 205 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons