”Ingen extremism” i Ahmadinejads Iran

Irans nyvalde president Mahmoud Ahmadinejad gjorde på söndagen utfästelser om vad som är att vänta under hans tid på ledarposten. Någon extremism blir det inte, sade han.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fred och samarbete ska vara övergripande mål i Irans utrikes relationer, men Iran anser sig inte heller ”ha något särskilt behov” av USA, deklarerade han vid en presskonferens i Teherans stadshus.
Förutom den infekterade frågan om kärnkraften, där han lovade att förhandlingarna med EU ska fortsätta, gav Ahmadinejad tydliga besked på framför allt två punkter:
Iranska företag kommer att ges positiv särbehandling inom oljeutvinningen. Korruption och byråkrati ska bekämpas, också i oljebranschen. Det ska ske till fördel för både iranska och utländska företag.
Ahmadinejad beskrivs omväxlande som ultrakonservativ och som radikal. Bägge beteckningarna kan sägas ha fog för sig: Han är konservativ genom att uppträda som övertygad representant för den islamiska revolutionen 1979 som gav Iran ett statsskick som ger höga religiösa företrädare avgörande inflytande över staten. Han är radikal genom att inte tveka att genomföra saker - det är åtminstone den bild av Ahmadinejad som vunnit spridning då han varit
borgmästare i Teheran.
Att han lovar att ta itu med mutkolvar är sannolikt en viktig förklaring till hans överraskningsseger i presidentvalets andra omgång i fredags. Iran vimlar av berättelser om hur mullor eller deras släktingar skaffat sig fördelar i den islamiska republiken.
Ahmadinejad är faktiskt inte teologiskt skolad, vilket nästan alla andra som nått topposter på senare år är. Kanske är det också något som ger honom pluspoäng hos allmänheten: han uppfattas som from muslim, inte som representant för ett mäktigt skikt av skriftlärda.
Som president tillträder Ahmadinejad i augusti. Presidenten leder regeringens arbete, men den yttersta makten i Iran tillfaller landets högste andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei. tt-afp

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons