Annons
X
Annons
X

Ingen ersättning för indraget lås

Trots att låsföretaget Assa beslutat att dra tillbaka en modell från marknaden efter att filmklipp på Youtube visat hur man öppnar det utan nyckel blir det ingen ekonomisk kompensation för de som redan installerat det. ”Vi har drabbats av en manipuleringsmetod som inte gick att förutse”, säger vd till SvD.se. Men vare sig kunderna eller organisationen Svenska stöldskyddsföreningen är nöjda med beskedet.

På måndagkvällen hade videoklippet på Youtube visats nästan 30 000 gånger.
På måndagkvällen hade videoklippet på Youtube visats nästan 30 000 gånger. Foto: YOUTUBE

– VD: ”GICK INTE ATT FÖRUTSE”

SvD kunde igår berätta att låstillverkaren Assa Abloy har stoppat leveranserna av ytterdörrslåset Assa 2000 EVO efter att filmsajten Youtube visat klipp på hur man kan öppna det utan nyckel. Låset är testat och godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen och kunder som har låset kommer därför inte att ersättas meddelar företaget på sin hemsida. Ett ställningstagande som fått flera kunder att reagera och höra av sig till SvD.se.

”Ett bolag som Assa skall inte kunna skylla ifrån sig att låset var godkänt. De måste ta sitt ansvar som säkerhetsföretag. Assa måste erbjuda kunder som köpt låset kostnadsfri uppgradering, inte gömma sig bakom att det var godkänt tidgare” skriver en läsare och får medhåll av en annan:

”Jag tror att vi betalade närmare 3 500 kronor för vårt lås inklusive installation. Assa har alltså sålt en produkt som alltid har gått att dyrka. Jag vill ha mina pengar tillbaka eller ett fungerande lås”, skriver en annan.

Annons
X

”Jag kollade på Assa:s hemsida. Det betyder alltså att de inte tänker ta sitt ansvar och byta ut redan installerade lås. Hur kul är det när man har investerat i vad man trodde var ett säkert lås”, kommenterar ytterligare en läsare.

Även organisationen Svenska stöldskyddsföreningen ställer sig frågande till Assa:s agerande.

– Det är lite styvnackat av dem tycker jag. De borde erbjuda sig att komplettera med till exempel ett brytskydd, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör som samtidigt vill lugna de som är oroliga för inbrott.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är inte riktigt så lätt som det verkar i filmen, springan mellan dörren och karmen ser till exempel ut att vara större än 3 mm vilket är vad vi rekommenderar när man installerar låset, säger han till SvD.se.

  Även Svenska stöldskyddsföreningen har fått upprörda samtal från kunder som inte vet hur de ska agera när deras ytterdörrslås plötsligt dragits in.

  – En del undrar hur det blir med hemförsäkringen och då råder vi folk att kontakta sitt försäkringsbolag samt komplettera med någon typ av brytskydd, till exempel plåt som täcker hela dörrspringan, säger Jan-Peter Alm till SvD.se.

  Assa AB:s vd Dan Enquist säger sig ha förståelse för kritiken från kunderna men hänvisar återigen till att låset en gång godkänts.

  – Det här är fruktansvärt beklagligt. Nu har vi stoppat all försäljning och hoppas kunna leverera ett nytt uppgraderat lås inom kort.

  Kommer de som har det gamla låset få ett nytt lås?

  – Nej, vi kan inte stå för en sådan kompensation. Vi har drabbats av en manipuleringsmetod som inte gick att förutse, vi har helt enkelt blivit tagna på sängen.

  Vad har du att säga till dem som tycker att ni borde ersätta deras lås?

  – Att man ska vända sig till sin låssmed och be dem att göra en översyn och föreslå kompletteringar.

  Kommer ni att stå för en sådan översyn?

  – Nej. Men samtidigt ska man komma ihåg att även ett kassaskåp inte är hundraprocentigt säkert.

  Även Jan-Peter Alm understryker att fler faktorer än just ytterdörrslåset är avgörande för hemmets säkerhet.

  – Endast 3-4 procent av alla inbrott i hus sker via ytterdörren, säger han till SvD.se.

  Så skyddar du din bostad (Länk till SSF:s hemsida) ssf.nu
  Annons
  Annons
  X

  På måndagkvällen hade videoklippet på Youtube visats nästan 30 000 gånger.

  Foto: YOUTUBE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X