Ingen bryr sig om deras valfusk

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolumn | Socialdemokraternas maktmonopol
Socialdemokraterna styr Stockholm, och leder i opinionsundersökningarna, med en liten marginal. Men i valet vinner moderaterna, och de borgerliga partierna - mycket knappt, men ändå.
Strax efter valet kommer rapporter och polisanmälningar om att moderaternas politiker och valarbetare organiserat valfusk: de har bland annat lurat åldringar att rösta på det egna partiet. Andra har fått igenklistrade valkuvert.
Antag att det gått till så här. Hur skulle socialdemokraterna i Stockholm agerat? Vad skulle den socialdemokratiska regeringen sagt? Hur hade massmedierna reagerat - särskilt statens television och radio?
Alla vet att helvetet skulle ha brutit ut. Socialdemokraterna i Stockholm hade krävt omval. Regeringen hade gått till generalangrepp mot moderaterna, framställt dem som ett hot mot demokratin, och ordnat en debatt i riksdagen om det moderata valfuskarpartiet.

Men: nu var det inte moderata politiker och valarbetare som organiserade valfusk. Utan det var
socialdemokrater. Det var de som delade ut igenklistrade valkuvert, och som ”hjälpte” gamla att rösta.
Och vad hände?
Några nyhetsartiklar och polisanmälningar. Men ingen debatt. Statstelevisionen har inte intervjuat Bo Lundgren femton gånger om hans syn på den principiella innebörden av det socialdemokratiska valfusket.
Någon kan invända att fusket inte gällde så många röster. Och riksdagens valprövningsnämnd har funnit att fusket sannolikt inte kan ha påverkat valutgången.
Och därmed är väl saken utagerad - i praktiken. Men inte principiellt. Ty det principiellt allvarliga är att det finns en mentalitet inom socialdemokratin som kan få partiets medarbetare att bryta mot demokratins mest elementära regler.
Socialdemokratin hade från början som huvudmål att höja industriarbetarnas levnadsstandard - om någon nu minns Nils Karleby. Those were the days. De senare decennierna har partiet blivit en maktmaskin, med den politiska makten som det viktigaste målet. Och det tycks sanktionera nästan alla
medel.
Annika Billström garanterade, gång på gång, att hennes parti inte skulle införa trängselavgifter i Stockholm. Men i den handel med mandat som började efter valet köpte partiledningen miljöpartiets stöd med löfte om trängselavgifter i Stockholm - utan ett ögonblicks analys av systemets effekter.
Makten var det viktiga; den sanktionerade alla löftesbrott.

Annons
Annons
Annons