Annons

Ingen bostadsbubbla på Östermalm

Efter att ha sålt lägenheter på Östermalm i nästan 20 år vågar jag hävda att gruppen av förmögna kunder aldrig har varit större än vad den är nu. Många av dessa har blivit förmögna på sitt boende, de har varit med från början på prisrallyt på bostadsmarknaden. Det skriver Richard Lagerling, mäklare i Stockholm.

Publicerad

Idag ligger snittpriset för en bostadsrätt i Stockholm på cirka 59 000 kronor per kvadratmeter. Men spännvidden är stor. På Östermalm närmar sig snittpriset 80 000 kronor, men under hösten finns det också exempel på att vissa toppobjekt har sålts för mer än 100 000 kronor per kvadratmeter. Bara jämfört med 2009 har genomsnittspriserna i premiumsegmentet på Östermalm ökat med 27 procent.

Mot bakgrund av de ständigt ökade priserna i Stockholm är frågan om lägenheterna skulle vara kraftigt övervärderade, det vill säga om vi är på väg in i en bostadsbubbla? Konsekvenserna av en bubbla skulle kunna bli mycket allvarliga, inte bara för de personer som har köpt lägenheter till dagens priser, utan också för bankerna som idag har tiotals miljarder i krediter till bostäder i Stockholms innerstad.

Annons
Annons
Annons