Annons

Ingen blir klokare av invandringsdebattens gyttjebrottning

Under strecket
Publicerad
Foto: KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN

Invandringspolitik. Få frågor är så infekterade. Varje skiljetecken är viktigt. Ett kilo åsikter kan läsas in mellan varje rad.
I dag är det företrädare för Moderata ungdomsförbundet som i sociala medier debatterat sin hållning i invandringsfrågor. Jag vet inte om någon som orkat följa brottningsmatchen blivit klokare.
Det hela fungerar lite som ett skolslagsmål. Någon ropar: ”hallå, kolla det är några som slåss där borta, vi sticker dit”. Vem vill missa ett roligt slagsmål? Sedan spelar det mindre roll om man faktiskt är med i MUF eller inte. Snart ser man bara en stor lerig hög av armar och ben huller om buller.

En stilla önskan: skulle vi kunna försöka diskutera frågor som rör invandring på ungefär samma sätt som vi diskuterar andra politiska frågor? Arbetsmarknad, skola, statsskick, försvar.
Det betyder inte alls att vi måste vara överens. Tvärtom.
Ska vi ha monarki eller republik? Värnplikt eller yrkesförsvar? Där finns gott om dramatiska åsiktsskillnader. Ändå ser jag sällan folk i sociala medier gå bananas över dessa.
Kan vi också resonera kring andra viktiga frågor i samma tonläge? Gärna tuff debatt, men schysst.
Ska uppehållstillstånd för flyktingar vara tillfälliga eller inte? Vilka är för- och nackdelarna? Vilka ska kunna komma ifråga för anhöriginvandring? Behöver vi förändra välfärdssystemen givet dagens invandring? I så fall hur? Och vilka förändringar krävs för framtiden?

Annons
Annons
Annons