Annons
X
Annons
X

”Ingen avstängning av fildelare”

Acta-avtalet innehåller inga förslag på att stänga av fildelare efter varningsbrev eller att internetleverantörer ska få större ansvar att stoppa piratkopierat material på nätet. Det lovade EU-kommissionen i en utfrågning i Bryssel idag.

EU-KOMMISSIONEN TILLBAKAVISAR ACTA-RYKTEN

Kritiken har länge varit massiv mot hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna om ett nytt internationellt avtal mot varumärkesförfalskning och piratkopiering. Precis som i de flesta förhandlingar om handelsavtal sker diskussionerna bakom stängda dörrar och få får veta vilka förslag som ligger på bordet.

För knappt två veckor sedan röstade EU-parlamentet ja till en resolution som kräver ökad öppenhet och större insyn i förhandlingarna. Och idag gläntade EU-kommissionen delvis på dörren i en öppen utfrågning i Bryssel om Acta-förhandlingarna.

Någon full insyn är det dock långt ifrån talan om – kommissionen är fortfarande förtegen kring vad som diskuteras och det handlar mer om en smal springa av insyn än om en helt öppen dörr.

Annons
X

Men en sak kunde i alla fall kommissionens representant Luc Devigne lova: det finns inget förslag på bordet om att stänga av fildelare som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material från nätet.

– Det är helt enkelt inte sant att det finns förslag om ett system med gradvisa bestraffningar. Ingen har föreslagit det och även om någon hade gjort det så skulle EU säga nej, sade Luc Devigne.

Diskussionerna kring Acta har under lång tid handlat om bland annat just avstängning av fildelare. Kritikerna är rädda att det i avtalet ska finnas skrivelser som gör att hela EU tvingas införa regler likt Hadopi-lagen i Frankrike.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där kan nu personer som misstänks ladda upp och ner upphovsrättsskyddat material på nätet stängas av efter två varningar från myndigheterna. Kommissionen upprepade dock gång på gång att något sådant förslag inte finns.

  Dessutom tillbakavisade man med kraft att Acta innebär att internetoperatörer får större ansvar för att stoppa illegal fildelning på nätet.

  – Det är absolut inte sant, sade Luc Devigne och lovade att Acta inte innebär några förändringar i nuvarande lagstiftning i EU.

  Nästa förhandlingsrunda sker i Nya Zeeland den 12 till 16 april. Parlamentet kräver då att kommissionen, som förhandlar åt EU, ska driva frågan om öppenhet.

  I parlamentets resolution står det också att förhandlingarna ska inriktas på varumärkesförfalskning – där till exempel förfalskade väskor, leksaker och elektroniska produkter står i fokus istället för fildelning på nätet.

  Men kommissionen tolkar resolutionen på ett helt annat sätt.

  – I resolutionen står det både om varumärkesförfalskning och piratkopiering i den digitala världen. Vi ser det som att parlamentet vill att vi ska förhandla vidare om båda, sade Luc Devigne.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X