Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Ingen återvändo för Centerpartiet

På torsdagsmorgonen landade Centerpartiets ledare Annie Lööf på svensk mark efter att ha avbrutit sin semester. Under dagen höll hon telefonkonferens med ledande centerpartister och på eftermiddagen gjorde hon sig tillgänglig för pressen.

Under hennes frånvaro har debatten om det nya idéprogrammet utlöst tendenser till fraktionsstrider och hot om tunga avhopp, och för Lööf gäller det att ta kommandot och kväva upproret i sin linda. Eller som hon själv formulerar det: ”tydliggöra Centerpartiets idéer och vara med i debatten”.

Men det är inte utkastet till nytt idéprogram som är orsak till krisen, vilket debatten kan ge intryck av.

Annons
X

Statsvetardocenten Magnus Hagevi postade ett tänkvärt diagram på sin blogg igår. Först ritar han en kurva över Centerpartiets valresultat de senaste fyra decennierna. Partiet hade undantagsvis en höjdpunkt i början av 1970-talet, då ju deras Torbjörn Fälldin blev statsminister, med uppåt 25 procent av väljarna bakom sig. Därefter har det gått utför, med ett kort uppåtgående hack i kurvan i samband med Maud Olofssons ledarskap och Alliansens maktövertagande.

Ovanpå detta ritar Hagevi sedan en kurva som visar jordbrukarnas andel av den svenska arbetskraften under samma period.

Kurvorna uppvisar en slående likhet. Till och med bulan under Olofsson visar sig motsvaras av en plötslig jordbrukaruppgång.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad utvecklingen visar är att Centerpartiets naturliga väljarbas sakta men säkert har försvunnit. Inte bytt parti, eller blivit soffliggare. Försvunnit.

  Partiet kan således inte vinna tillbaks några väljare genom att återgå till att bli den gamla trygga rörelse som inte minst partiets fiender påstår att de saknar. De gamla väljarna finns inte längre. Centern måste hitta nya väljare. Och då krävs nya idéer.

  Idéprogrammet är inte centerkrisens orsak. Det är ett (om än valhänt) försök att bryta den.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X