Ingen arabiska för nybörjare i Stockholm

Det blir ingen undervisning i arabiska för nybörjare på Stockholms universitet i höst. Detta trots att söktrycket är större än någonsin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intresset för att studera arabiska är stort i Stockholm. Inför årets hösttermin sökte 355 personer till de 40 tilltänkta platserna. Men ingen av dessa kommer in. Kursen är nedlagd i brist på resurser.

– Det är väldigt trist för oss som tar Mellanöstern på allvar. Våra största invandrargruppers språk måste finnas på universiteten annars blir det svårt att skapa dialog och förståelse för varandra, säger Lars Lönnback, ordförande i Arabiska kulturinstitutet och före detta ambassadör i Jordanien.
Anledningen är att avdelningen för mellanösternstudier vid Stockholms universitet de senaste åren utbildat långt fler än de 42 årliga studieplatser de har finansiering till. Ett program i mellanösternstudier drog igång förra året och med de nya utgifterna har man blivit tvungna att spara in på verksamheten. Arabiskan stryks det närmaste året. Professor Elie Wardini hoppas kunna ge nya kurser hösten 2006 men ingenting är klart ännu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons