Annons
X
Annons
X

Ingen anmälningsplikt för huliganer

Det blir inget snabbt införande av anmälningsplikt för fotbollshuliganer, trots att det finns en majoritet i riksdagen.

De borgerliga och Sverigedemokraterna vill inte tvinga fram ett förslag.

Av TT

Socialdemokraterna har föreslagit att justitieutskottet skulle ta ett initiativ till att införa anmälningsplikt. Förslaget stöddes av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Även SD kan tänka sig anmälningsplikt, liksom flera borgerliga partier.

Men de anser, liksom SD, att frågan först måste utredas. SD vill också att frågan ska breddas till att till exempel inkludera fotboja. I utskottet lade SD ned sina röster, varför S-förslaget vann majoritet, men i kammaren kommer SD bara att rösta på sitt eget förslag. Resultatet blir då att S-initiativet faller.

Regeringen har redan tillsatt en utredare, landshövding Per Unckel, som ser över åtgärder mot läktarvåldet. Förslaget om anmälningsplikt nämns inte uttryckligen i hans direktiv, men han är fri att ta upp även den frågan. De borgerliga i justitieutskottet utgår från att han gör det.

Annons
X

– Efter den här diskussionen är det väl ingen tvekan om att han har fattat poängen, säger Centerpartiets företrädare Johan Linander, som själv kan tänka sig en anmälningsplikt om den är förenlig med grundlagen.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X