Ingen amorteringslag trots rusande skulder

SvD Näringsliv har kunnat visa hur många bolånetagare i landets större städer, särskilt i Stockholm, som var och en har skulder på över en miljon kronor. Det finns två grupper som är särskilt utsatta, unga familjer som köpt en stor lägenhet eller ett hus, och nyblivna pensionärer som fått kraftigt sänkt inkomst när de slutat arbeta. Skuldsättningen oroar finansmarknadsminister Peter Norman.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Hushållens balansräkningar är uppblåsta. Man har stora skulder men också stora tillgångar. Men det finns risker. Vi vill se en förändrad amorteringskultur. När mina föräldrar lånade pengar så gjorde de det med föresatsen att betala tillbaka alla pengarna. Så tänker få idag.

Hushållens stadigt växande skuldberg har diskuterats flitigt under de senaste åren. Skuldberget fortsätter fortfarande att växa, om än i klart lägre takt än innan. Men hushåll med stora skulder innebär risker och bland annat därför har Finansinspektionen infört bolånetaket. Riksbankschefen Stefan Ingves har öppnat för att införa amorteringskrav men det vill inte finansmarknadsminister Peter Norman se. Istället tar han vägen via Finansinspektionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons