Annons
X
Annons
X

Ingen akut fara på Island

Vulkanutbrottet under glaciären Eyjafjallajökull fortsatte på torsdagen med oförminskad styrka. Vindriktningen gör emellertid att askan från vulkanen bara faller ned på en liten del av Island. Risken för att utbrottet ska utveckla sig till en stor katastrof är mycket liten, enligt forskarna.

Störtfloder har uppstått i Island till följd av att lavan smält sig igenom glaciären vid vulkanutbrottet. Hundratals personer har evakuerats.
Störtfloder har uppstått i Island till följd av att lavan smält sig igenom glaciären vid vulkanutbrottet. Hundratals personer har evakuerats. Foto: ICELANDIC COAST GUARD/REUTERS

De två störtfloder som uppstått på grund av att lavan smält sig igenom glaciären utgör bara en liten del av allt det frusna vattnet som finns i glaciären. Sprickan i‑glaciären som vattnet kommer ifrån är två kilometer bred. Men hela glaciären täcker ett område på 80 kvadratkilometer.

Bönderna i området gör nu vad de kan för att rädda sina husdjur. Bonden Vilhalmur Eyjolfsson på gården Hnausi öster om Eyjafjallajökull berättar för den isländska radion att himlen är helt mörk och att askan fortfarande faller. Han säger att han aldrig sett något liknande. Om utsläppen fortsätter kommer han få problem att behålla sina djur, eftersom de inte kan släppas ut för att beta på gräs med aska.

Bron över floden Markarfljót har hittills klarat sig. Vägarbetarna grävde två stora diken på vardera sidan av bron i onsdags, vilket minskade vattentrycket på bron. Ringvägen som går runt hela Island kan därför öppnas relativt snabbt om det inte uppstår nya störtfloder.

Annons
X

På Island finns det beredskapslager av munskydd på alla hälsovårdscentraler och myndigheterna kan snabbt ge besked om att folk bör hålla sig inomhus om vindriktningen ändrar sig.

–Men än så länge finns det inget behov för en sådan varning, säger Rikke Pedersen, chef för Nordiskt vulkanologiskt center.

I vulkanaska kan det finnas många giftiga kemikalier. Både jordbruket och husdjur kan därför drabbas hårt av vulkanutbrottet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även om utbrottet under Eyjafjallajökull kan leda till det största utsläppet av aska sedan Katla-utbrottet 1918 är mängden aska än så länge liten.

  –Vi har ett tiotal forskare ute som tar prover och vi räknar med att kunna analysera hur giftig askan är senare i kväll, sade Rikke Pedersen när SvD talade med henne igår eftermiddag.

  –Giftigheten varierar kraftigt, inte bara från vulkan till vulkan. Det kan också ske en utveckling under ett utbrott, säger hon.

  Forskarna kan emellertid inte säga om utbrottet kommer att vara i några dagar eller om det kommer att fortsätta ett helt år. I‑det senare fallet kommer det troligen att vara perioder med mindre och större aktivitet.

  Forskarna på Nordiskt vulkanologiskt center gläder sig emellertid:

  –Jag borde inte säga det, men för oss är det här som julafton. Vi har många obesvarade frågor som vi nu kanske får svar på, säger Rikke Pedersen.

  Annons
  Annons
  X

  Störtfloder har uppstått i Island till följd av att lavan smält sig igenom glaciären vid vulkanutbrottet. Hundratals personer har evakuerats.

  Foto: ICELANDIC COAST GUARD/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X