Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Augustsson: Inga tecken på ljusning för Nokia

Det finns inga tecken på en ljusning i det kompakta mörker som just nu omger mobiltillverkaren Nokia. Nokiachefen Stephen Elop tänker tvärtom sätta ytterligare fart på besparingarna för att få ned bolagets kostnader.

Det fanns förstås ingen anledning att hoppas på några ljusare besked från Nokialedningen när bolaget vid torsdag lunch kom med rapporten för årets första kvartal. Trots allt har det ju inte gått mer än en vecka sedan Nokia överraskande gick ut med en vinstvarning och talade om att läget försämrats rejält.

PÅ BÖRSEN
Så går det för Nokias aktie

Om något understryker rapporten allvaret i den bild som Nokialedningen redan målat upp. Bolagets försäljning av smarta mobiler halverades till exempel under första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

Annons
X

Nokia sålde under första kvartalet inte mer än 12 miljoner smarta mobiler och fick se hur konsumenterna mycket hellre betalade för en Iphone från Apple, en Galaxy-modell från Samsung eller en smart mobil från någon av de många tillverkare som använder Googles Android.

Nedgången är en direkt följd av att Nokias försäljning av smarta mobiler som använder företagets gamla system Symbian fallit brant. Konsumenterna vill helt enkelt inte köpa något gammalt, även om Nokialedningen för något år sedan försäkrade att konsumenterna inte brydde sig så mycket om den saken.

För Nokias del har nedgången när det gäller vanliga mobiler varit mindre dramatisk, 16 procent. Men det kan i värsta fall betyda att det svåra ligger framför bolaget för det var alldels nyligen som företagsledningen varnade för att det började gå riktigt trögt även på det här området.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det läget är det inte så förvånande om Stephen Elop nu talar om att besparingarna behöver genomföras snabbare och bli djupare än vad ledningen tidigare sagt. Ett mer precist besked om vad det innebär kommer så snart som möjligt, lovar Nokias ledning.

  Fast egentligen är det inte besked om nya besparingar som omvärlden väntar på. Det är signaler om att Nokias nya Lumiamobiler, som började säljas i november, verkligen är efterfrågade av konsumenterna. Nokias mobilchef Mary McDowell har det svettigt just nu,
  läs mer här.

  I det fallet var budskapet lite blandat. Stephen Elop försäkrade att Lumia gått bättre än väntat på vissa marknader men att det varit mer utmanande på andra marknader, som Storbritannien. I de här sammanhangen brukar ordet utmanande betyda att det gått riktigt dåligt och det är i så fall ett väldigt oroande tecken.

  Så går det för Nokia-aktien http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/2187
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X