Annons
X
Annons
X

Svenskar nominerade – men inte prisade

Det blev ingen svensk triumf. Varken Alicia Vikander, som var dubbelt nominerad, eller Ruben Östlund knep något pris vid den brittiska filmgalan.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Alicia Vikander. Foto: AP

**Svenska skådespelaren **Alicia Vikander hade chans att vinna två prestigefyllda Bafta-priser, som är den brittiska motsvarigheten till Oscars, men fick lämna söndagens filmgala i London utan statyett.

För sin roll i "The Danish girl" var hon nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, ett pris som i stället gick till Brie Larson ("Room").

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag var helt tagen av det faktum att jag inte visste mer om detta extraordinära par. Det var en stor ära att få vara med i filmen, sade Vikander om "The Danish girl" före galan, enligt People Magazine.

  Annons
  X

  **I kategorin bästa **kvinnliga biroll, Vikander var nominerad för sin insats i "Ex machina", prisades Kate Winslet för sin roll i "Steve Jobs".

  Regissören Ruben Östlunds "Turist", som blev sexfaldigt Guldbaggebelönad förra året, var nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Men även han gick lottlös, priset fick i stället till den argentinske regissören Damián Szifrón för dramakomedin "Wild tales".

  Annars var det "The revenant" som dominerade i de tyngsta kategorierna – priset för bästa regi gick till filmens regissör Alejandro G Iñárritu, Leonardo DiCaprio prisades för bästa manliga huvudroll och själva filmen vann för bästa film.

  Vid Oscarsgalan den 28 februari är Alicia Vikander nominerad för bästa kvinnliga biroll för "The Danish girl".

  Annons
  Annons
  X

  Alicia Vikander.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X