Recension

RepetitionerInga svar om syftet med Noréns 7:3

Under strecket
Publicerad
Annons

Få såg Lars Noréns omdebatterade pjäs 7:3. Genom att ta del av dokumentären Repetitioner får man en god uppfattning om hur föreställningen såg ut. Däremot vet man lika litet vad syftet med projektet var eller växte fram till som innan. Där hade filmen kunnat klargöra.
Lars Norén har gång på gång skildrat missbrukare, mördare, pedofiler inifrån. Ingen kunde vara lämpligare än han att möta Tony, Mats och Carl på Tidaholmsfängelsets mest slutna avdelning. Men det är skillnad på att göra en pjäs om förövare och att ställa förövarna på scen. Lars Norén gjorde ett ärligt försök att nå fram till dessa de mest fördömda, men blev bortdribblad. Inte bara han utan alla inom Riksteatern blev bortdribblade.

När Suzanne Osten gjorde samma resa till mörkrets hjärta i filmen Tala! Det är så mörkt, där en judisk psykoanalytiker och ett nynazistiskt skinnskalle möttes, och i pjäsen Hitlers barndom, höll hon psykoanalytikern Alice Miller i handen.
Lars Norén har bara sig själv. Hans tes är att han kunde ha varit en Carl, en Mats, en Tony om han inte haft skrivandet som utlopp för sina hatkänslor.

Annons
Annons
Annons